Sürpriz duyuru, kripto borsası FTX'in dünya çapındaki düzenleyicilerin müdahalesine yol açan likidite krizinin ardından kasım ayında ABD'de iflas davası başlatmasının ardından geldi.

Genel anlamda, yalnızca kara para aklamayı önleme kontrollerine uymak zorunda olan kripto para sektörü, farklı bölgeler kendi kurallarını uyguladığı için düzenlemeye küresel bir yaklaşım çağrısında bulunuyor.

‘DÖNÜM NOKTASI’

Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü (IOSCO) Başkanı Jean-Paul Servais, tavsiyelerin "yatırımcı koruması ve piyasa bütünlüğü risklerine yönelik çok açık ve yakın riskleri ele almada bir dönüm noktası" olduğunu söyledi.

Önerilen standartlar, çıkar çatışmaları, piyasa manipülasyonu, sınır ötesi düzenleyici iş birliği, kripto varlıkların gözetimi, operasyonel riskler ve perakende müşterilere yönelik muamele ile ilgilenmeyi kapsıyor. 

Reuters’ta yayınlanan haberde, 18 önlemde, kripto işlemlerinin farklı bölümleri arasındaki çıkar çatışmalarını ortadan kaldırmak için ana akım piyasalardan alınan köklü korumaları uygulanması planlanıyor. 

‘BOŞLUKLARI DOLDURACAĞIZ’

Servais, standartları yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediğini ve dünya çapındaki 130 üyesinin kural kitaplarındaki boşlukları derhal doldurmak için bunları kullanmasını beklediğini söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER