Kosova ve Sırbistan, Kosova'nın 2008'de bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana yaklaşık 10 yıldır AB destekli müzakerelerde bulunuyor. Ancak Sırbistan, Kosova'yı hala ayrılıkçı bir bölge olarak görüyor ve iki ülke arasındaki alevlenmeler, çatışmanın yeniden başlayacağına dair korkuları artırıyor.

Öte yandan, son müzakerelerin ardından açıklamalarda bulunan AB Dış Politika Sorumlusu Josep Borrell, Kosova ve Sırbistan'ın ilişkileri normalleştirme amaçlı bir anlaşmayı uygulama konusunda anlaşmaya vardıklarını söylemesine karşın, iki ülkenin liderleri anlaşmazlıkların sürdüğünü söyledi.

12 SAATLİK GÖRÜŞME

Anlaşma, geçtiğimiz gün Kosova Başbakanı Albin Kurti, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç ve AB yetkilileri arasında geçen ay Brüksel'de her iki tarafın da üzerinde anlaşmaya vardığı noktaların uygulanması konulu 12 saatlik görüşmeler sonrasında geldi. İki lider, Kuzey Makedonya'da yapılacak üçlü bir oturum öncesinde Borrell ile ayrı görüşmeler yaptı.

LİDERLER ‘HENÜZ ANLAŞMA YOK’ DİYOR

Kuzey Makedonya'nın Ohri kentinde iki liderle görüşmesi sonrasında gazetecilere verdiği demeçte, "Kosova ve Sırbistan, aralarındaki ilişkileri normalleştirme yoluna ilişkin anlaşmanın uygulanması konusunda anlaştılar" dedi. Vuciç, düzenlediği basın toplantısında tarafların tüm noktalarda anlaşmaya varmadığını söyleyerek “Farklılıklara rağmen iyi bir görüşme gerçekleştirdik” ifadelerinde bulundu.

Farklı bir basın toplantısında konuşan Kurti, Sırbistan henüz anlaşmayı imzalamadığı için "Bu, Kosova ile Sırbistan arasında fiili bir tanımadır" dedi. Borrell, AB'nin şimdi her iki taraftan da bloğa katılmak istiyorlarsa yükümlülüklerini yerine getirmelerini zorla talep edeceğini söyledi ve aksi takdirde sonuçları olacağı konusunda uyardı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER