Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7.7 şiddetinde büyük bir deprem meydana geldi. 10 ilde ağır yıkıma neden olan depremde son rakamlara göre bin 651 kişi hayatını kaybederken 11 bin 119 kişi ise yaralandı.

Polemik TV'de Aykut Metehan'ın sunduğu Parantez programına konuk olan CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Burhanettin Bulut bölgeyle ilgili son durumu paylaştı.  Öte yandan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan da yayına telefondan bağlanarak deprem bölgesine gönderilen yardımlarla ilgili konuştu.

'SAĞLAM GİBİ GÖRÜLEN BİNALAR YIKILDI'

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut şunları söyledi:

"Adana Çukurova ilçemiz çok hasar aldı, 7 katlı binalarda yıkılmalar oldu. Sabah 6 bina yıkılmıştı daha sonra 8'e yükseldi... Etrafında da çok hasarlı binalar var, etrafındaki binalar çok sağlam görünüyor ama yıkılan binalar  kağıt gibi yıkıldı.

'KRİZ MASASI KURULDU'

Büyükşehir belediyemiz ve belediye ekiplerimiz mücadele ediliyor. Kentte valilik tarafından bir kriz masası kuruldu. Belediyelerimiz tarafından da bir kriz masası kuruldu. Yıkılan enkazları geziyoruz. Çok acı bir gün yaşıyoruz." 

'HERKES ELİNDEN GELENİ YAPIYOR'

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut şunları söyledi:

"Öğleden sonra olan depremden dolayı yıkılan yerleri gezdik. Durum fena haldeydi, koca binalar yerle bir olmuş durumda. Hava çok soğuk, insanlar evlerine gidemiyorlar herkes sokakta olacak. Geceye yönelik hazırlıklar için herkes elinden geleni yapıyor.

'ÖLÜM SAYISI ÇOK FAZLA MUHTEMELEN DAHA FAZLA OLACAK'

Nüfus çok fazla, yemekler yapılmaya başladı. Farklı belediyeler yemek için araçlarını gönderdiler. Adana'da kurumlar uyumlu bir şekilde çalışıyorlar. Ölüm sayısı fazla muhtemelen daha da yükselecek çünkü ulaşılamayan insanlar çok fazla hepimize geçmiş olsun vatanımıza milletimize... 

'BİNALARIN DENETLENMESİ GEREKİYOR'

Gönüllüler olay yerindeler, herkes zamanla yarışıyor. Adanada ki bölge yeni bölge yanındaki bina dururken hemen birinin yıkılması insanda soru işareti bırakıyor mutlaka denetlenmesi gerekir. Mutlaka imarda mevzuatlarda suistimal yapılması yüksek. Hasarlar çok fazla daha tespit edilemedi..." 

'YARDIM TIRI YOLA ÇIKTI'

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan şunları söyledi:

"Sabah kriz masası oluşturduk orada alınabilecek önlemleri yapılabilecek yardımları konuştuk çünkü biz deprem konusunda tecrübeli bir şehiriz bunu yaşadık daha önce. Hemen 5 tırlık yardım malzemesi hazırladık o yola çıktı.

'2 GÜNDE 50 BİN EKMEK GÖNDERECEĞİZ'

Daha sonra yardım kampayası başlattık, bugün 25 bin, yarın da 25 bin olmak üzere 2 gün 50 bin ekmek göndereceğiz bölgeye. Bende yola çıktım şuan Kayseri civarındayım Kahramanmaraş'a ulaşmaya çalışıyorum.

'KARAYOLLARI UYANIK OLMALI'

Bakın ben yoldayım, şuan Kayseri civarındayım. Yolda gelirken rastladım, vatandaş buraya yığılmaya başlamış. Bunu yapmasınlar. Yolların açık olması lazım. Ambulanslar, itifaiyeler bölgeye ulaşamıyor, görüyorum. Karayolları uyanık olmalı. Vatandaş bilinçli olmalı.

'SİYASİ BİRLİK SAĞLAMAMIZ GEREKİYOR'

Hiçbir ayrım yapmadan, siyaseti bırakıp 85 milyon tek   yürek olmamız gerekiyor. Bu durumda tek yürek olup birlikte hareket etmeliyiz. Merkezi hükumet de yerel yönetimler de birlikte çalışıyor, hep birlikte üstesinden geleceğiz."

POLEMİK HABER/ AYKUT METEHAN