Soma’da 13 Mayıs 2014’te yaşanan ve 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasının 11. yılında, Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Madenci Anıtı önünde bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, işçilerin ölümünden sorumlu olan patronların ve kamu görevlilerinin yargı eliyle korunduğu vurgulandı.
Açıklamayı, Soma davası avukatlarından Murat Kemal Gündüz okudu. Gündüz, “Bu katliama 'fıtrat' ya da 'kader' denilerek sorumlular gizlenmeye çalışıldı. Ancak hepimiz biliyoruz ki bu bir kaza değil, kâr hırsının ve üretim baskısının sonucuydu” dedi.
“YARGI PATRONLARI AKLADI”
İSİG Meclisi, bilirkişi raporlarında işveren şirketin yanı sıra Çalışma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ve TKİ’nin asli kusurlu bulunduğunu hatırlatarak, mahkemelerin buna rağmen işveren ve kamu görevlilerini akladığını belirtti. Son olarak Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada kamu görevlilerinin yalnızca “görevi kötüye kullanma” suçundan yargılandığı, verilen cezaların ise ya beraatle sonuçlandığı ya da hükmün açıklanmasının geri bırakıldığı aktarıldı.
“SÖMÜRGE MADENCİLİĞİ” ELEŞTİRİSİ
İSİG Meclisi açıklamasında, yalnızca Soma değil, Ermenek, Şirvan, Bartın ve İliç gibi maden facialarının da aynı sistemin sonucu olduğuna dikkat çekildi. “Sömürge madenciliği” olarak tanımlanan uygulamalarla Anadolu’nun madencilik şirketleri arasında pay edildiği ve çevre tahribatına yol açıldığı ifade edildi.
“BU DÜZEN DEĞİŞMEDEN CİNAYETLER DURMAZ”
Açıklamada, taşeronluk ve rödovans sistemlerinin kaldırılması, kamunun etkin denetim yapması ve iş cinayetlerinde cezasızlık kültürüne son verilmesi çağrısı yapıldı. “Soma Katliamı’nı unutmamak, unutturmamak, sorumlulardan hesap sormak hepimizin görevidir. Onurlu bir yaşam için bu düzen değişmelidir” denildi.