UEFA, "birkaç kulübün çıkarları üzerine kurulmuş alaycı bir proje" olarak adlandırdığı şeyle mücadele edeceğini söylemesine rağmen, futbol tarihindeki en büyük sarsıntı olacak gibi gözüküyor. İşte 10 soruda Avrupa Süper Ligi…

12 KURUCU ÜYE HANGİ TAKIMLAR?

Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid ve Tottenham.

PEKİ YA BÜYÜK ALMAN VE FRANSIZ KULÜPLERİ?

Şu anda projeye katılmakla ilgilenmediklerini söylediler. Bu kulüpler arasında geçen sezonun Şampiyonlar Ligi kazananları Bayern Münih ve Paris Saint-Germain yer alıyor.

12 KULÜP MENDİ YEREL LİGLERİNDEN AYRILACAK MI?

Şu anda bu yarışmalarda oynamaya devam etmeyi umuyorlar, ancak liglerin hepsi kulüpleri ve kınayan güçlü ifadeler yayınladı.

NE KADAR PARA SÖZ KONUSU?

Tahmin edebileceğiniz gibi çok. 12 kulüpten yapılan açıklamada, "Kurucu kulüpler, yalnızca altyapı yatırım planlarını desteklemek ve Covid-19 salgınının etkisini dengelemek için 3,5 milyar Euro alacak. 

Yeni yıllık turnuva önemli ölçüde daha fazla ekonomik büyüme ve Avrupa futbolu için destek sağlayacak ve ödemelerinin ilk taahhüt döneminde 10 milyar avrodan fazla olması bekleniyor" denildi.

NASIL ÇALIŞIYOR?

15 kurucu kulüp ile 20 katılımcı kulüp ve önceki sezondaki başarılara göre yıllık olarak 5 takımın kalifiye olması için bir eleme mekanizması olacaktır.

MAÇLAR NE ZAMAN OYNANACAK?

Tüm katılımcı kulüplerin kendi ulusal liglerinde rekabet etmeyi umduğu hafta ortası fikstürleri olacaktı. 

Her gruptaki ilk üç otomatik olarak çeyrek finallere hak kazanan, ev ve deplasman fikstürlerinde oynayan 10'lu iki grup olacaktı. Dördüncü ve beşinci sırada bitiren takımlar daha sonra kalan çeyrek final pozisyonları için iki ayaklı play-off'ta yarışacaklardı.

Tarafsız bir sahada tek bir fikstür olarak sahnelenecek olan, Mayıs ayı sonunda finale ulaşmak için iki ayaklı eleme formatı olacak.

(Guardian, Çeviri: polemikhaber)