İranlı ve ABD'nin teknik direktörleri, turnuvaya ve turnuvanın insanları bir araya getirme gücüne odaklandıklarını söyleyerek siyasi sorunlardan bahsetmekten kaçındılar. 

Geçtiğimiz yıllarda diplomatik ve hatta askeri çatışmalarla karakterize olan buzlu ABD-İran ilişkisi, 21 Kasım'da Katar'da oynayacakları zaman bir miktar çözülme potansiyeline sahip. 

Başkan Joe Biden'in yönetimi, İran'ın ekonomisini sarsan yaptırımların kaldırılması karşılığında Tahran'ın nükleer programını durduracak olan İran ile dünya güçleri arasında 2015 nükleer anlaşmasını restore etmeye çalışıyor. Washington, İran'ı ve desteklediği güçleri, Irak ve Suriye'deki ABD güçlerine karşı da dahil olmak üzere Ortadoğu genelinde saldırılar düzenlemekle suçladı.

2020'de, ABD üst düzey bir İranlı generali öldürdükten sonra iki ülke savaşın eşiğindeydi ve Tahran, Irak'taki ABD kuvvetlerine misilleme amaçlı füze saldırılarıyla karşılık verdi.

‘SADECE FUTBOLU DÜŞÜNÜYORUM’

ABD'li teknik adam Gregg Berhalter, "Bence bu günün sonunda futbolla ilgili ve yapabileceğiniz en iyi dostluk işareti, sahada adil bir şekilde mücadele etmek" dedi. ABD takımının 2018'de katılmaya hak kazanamadıkları ancak şu anda gelecek vaat eden genç oyunculardan oluşan bir topluluğa sahip oldukları turnuvada çok az beklentileri var.

İran, dört yıl önce Rusya'da düzenlenen Dünya Kupası'na katılmaya hak kazandı, ancak grup aşamasını geçemedi. İran'ın Teknik Direktörü Dragan Skocic, "Ben futbol dışında başka bir şey düşünmüyorum” dedi. Hırvat teknik adam, "Futbolun insanlar arasında iyi bir temas ve iyi bir ilişki kurmasını umuyorum ve insanların spordan beklediği de bu" diye ekledi.

ABD Takımı, en son 1998'de Fransa'da Körfez ülkesine 2-1 yenildikleri Dünya Kupası'nda İran ile karşılaşmıştı. Berhalter gazetecilerle yaptığı görüşmede "Bunu iyi hatırlıyorum. Hollandalı merkezli bir televizyon kanalı için yorum yapıyordum. Bu, onlara karşı ilk kez oynadığımız zamandı” dedi. (Reuters)