İş ve İnsan Hakları Kaynak Merkezi, otellerdeki göçmen işçilerin ‘’ayrımcılık, misilleme ve yıldırma korkusuyla bir işe hapsolma" mağduru olduğunu bildirdi.

‘’EYLEM EKSİKLİĞİ VAR’’

Katar genelinde 80'den fazla tesise sahip 100'den fazla küresel markayı temsil eden 19 otel şirketini ankete katılmaya davet ettikten sonra, merkez, "otel markalarının zorla çalıştırmayı önlemek ve hariç tutmak için yaygın bir eylem eksikliği" olduğunu tespit etti.

Raporda, "Bulgularımız, Kasım 2022'de Katar'da eğlenceli bir spor ayı planlayan milli futbol takımları ve bir milyon ziyaretçi için rahatsız edici okumalar yapmalı, ancak işçilerin sefalet pahasına değil" denildi ve "Dünya Kupası'nın kurumsal sponsorları için de bir kırmızı bayrak olmalı. Bu ziyaretçileri ağırlayacak çok uluslu ve ulusal otel markaları büyük karlar elde edecek" şeklinde eklendi. 

UYRUĞA GÖRE MAAŞ UYGULAMASI

Katılımcı otellerdeki işçilerle yapılan görüşmelerde STK, 18 işçiden sekizinin işler için yüksek işe alım ücretleri aldığını bildirirken, Afrika veya Asya'dan görüşülen 18 işçiden 10'unun da maaşlarının ve pozisyonlarının uyruğa bağlı olduğunu söyledi.

Taşeron işçiler, "aynı iş için önemli ölçüde daha az ücret aldıklarını ve pasaporta el konulması ve yasa dışı kesintilerle gecikmiş ücretler de dahil olmak üzere en ciddi suistimallere maruz kaldıklarını" söyledi.

ENDİŞELER SEKTEYE UĞRATTI

Kasım 2022'de FİFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak için Katar, otel endüstrisini büyük ölçüde büyüttü ve oyuncu, destekçi ve medya akışını desteklemek için ek 26 bin otel odası hazırladı.Doğu, Güney ve Güneydoğu Asya'dan gelen göçmen işçiler, konaklama sektöründeki işgücünün büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır.

Katar'ın futbol turnuvasını düzenlemeye yönelik hazırlıkları, insan hakları ihlalleri ve dünyanın en büyük futbol etkinliğinin altyapısını oluşturan göçmen işçilere yönelik kötü muamele konusundaki endişeler yüzünden sekteye uğradı.

KATAR: SIFIR TOLERANSLA YAKLAŞIYORUZ

Rapora yanıt olarak Katar hükümeti, "ihlal yapan şirketlere karşı sıfır toleranslı bir yaklaşım benimsediğini ve hapis cezaları da dahil olmak üzere sert cezalar verdiğini" söyledi.

Al Jazeera tarafından bildirildiği üzere Hükümet İletişim Ofisi (GCO) yaptığı açıklamada, "Katar, çalışma standartlarını iyileştirmek ve tüm işçilerin haklarını korumak için bir dizi büyük reform başlattı" dedi.
(Middle East Eye)