Dünya futbolunun yönetim organının başkanı, Avrupa Konseyi'neiş dünyası ve futboldaki değerler üzerine bir tartışma sırasında konuşuyordu.15 dakikalık bir konuşmanın sonuna doğru, Infantino futbolun dört yılda bir düzenlenen uluslararası turnuvasını iki yılda bir düzenlenen bir etkinliğe dönüştürme önerisini gündeme getirdi.

Infantino, “Futbolun birkaç kişinin her şeye sahip olduğu ve büyük çoğunluğun hiçbir şeye sahip olmadığı bir yöne doğru gittiğini görüyoruz. Avrupa'da, Dünya Kupası haftada iki kez yapılıyor çünkü en iyi oyuncular oynuyor" dedi. 

Ancak Infantino, dünyanın başka yerlerinde aynı düzeyde "umut" ve "fırsat" bulunmadığını öne sürdü. Avrupa dışındakilere "bize paranızı verin ama bizi televizyonda izleyin" denildiğini söyleyerek, "Onları dahil etmeliyiz, tüm dünyayı dahil etmenin yollarını bulmalıyız. Afrikalılara belki daha iyi bir yaşam bulmak için Akdeniz'i geçmelerine gerek kalmaması için umut vermeliyiz. Fırsatlar vermeliyiz ve itibar göstermeliyiz. Hayırseverlik şeklinde değil, dünyanın geri kalanının da katılmasına izin vererek" dedi. 

FİFA’DAN JET CEVAP

FİFA, Middle East Eye'a yaptığı açıklamada, Infantino'nun sözlerinin "yanlış yorumlandığını ve bağlamdan çıkarıldığını" ve "karar verme pozisyonundaki herkesin dünyadaki insanların durumunu iyileştirmeye yardımcı olma sorumluluğu olduğunu göstermeyi amaçladığını" söyledi.

‘ÖLÜMÜ ARAÇSALLAŞTIRIYOR’

Yorumlar, sosyal medyada aktivistler, futbolcular ve taraftarlardan eleştiriler aldı.İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa Medya Direktörü Andrew Stroehlein, "Meslektaşlarımneredeyse her gün dünyanın dört bir yanındaki mültecilerle röportaj yapıyor. Onları evlerini terk etmeye zorlayan sebepler - suistimaller, zorluklar - hakkında raporlar yazıyoruz. Dünya Kupası turnuvalarının zamanlamasından asla bahsetmiyorlar" dedi. 

Sporda önde gelen bir ırkçılık karşıtı kuruluş olan Kick it Out'un CEO'su Tony Burnett, Infantino'nun yorumlarını "tamamen kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Avrupa Futbol Taraftarları Direktörü RonanEvain, "Infantino ne kadar düşebilir? Akdeniz'deki megalomanik planını satmak için ölümü araçsallaştırmak kelimelerin ötesinde. İğrenç. Küresel futbolu yönetmeye uygun değil" şeklinde kaydetti. (Middle East Eye)