The Mail on Sunday, taslak çerçevenin trans kadınlar için testosteron eşiğini kaldırdığını iddia ediyor ve futbolcuların da kendi belirledikleri cinsiyette rekabet etmelerine izin verilmesi gerektiğini öne sürüyor.

FIFA bu karara, 2020'de başlayan dahili bir incelemenin ardından geldi. Kadın futbolunda yarışmadan 12 ay önce eski beş nmol/L sınırını düşürürken, transeksüel oyuncular için eşik koymayacak.

Yeni düzenlemeler hala istişare aşamasındayken, İngiliz gazetesi FIFA üst yönetiminin bazı bölümlerinin bu düzenlemelerin olduğu gibi yayınlanması gerektiğine ikna olmadığını söylüyor.

‘NASIL BELİRLENECEK’ SORUSU

FIFA ayrıca, erkek ergenliğinin bir sonucu olarak rekabet avantajlarını koruyabilmişlerse, trans kadınların kadın kategorilerinde rekabet etmelerine izin verilmemesi gerektiğini önermek üzere. Ancak bunun nasıl belirlenebileceği belirsizliğini koruyor ve bireysel vakaları değerlendirmek için hukuk, insan hakları, tıp ve psikoloji alanlarından bağımsız bir uzmanlar paneli gerektiriyor.

Yeni yönergeler sadece trans sporcuları değil, aynı zamanda cinsel gelişimde farklılıkları olan futbolcuları da kapsıyor.

SPOR BİLİMCİLERİ ENDİŞELİ

İnsan hakları uzmanlarının, geçen yıl Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından önerilen testosteron eşiğinin düşürüldüğü kuralları yansıtacak yeni bir futbol kuralları dizisini memnuniyetle karşılarken, spor bilimciler FIFA'nın yeni önerilerinin olası sonuçlarıyla ilgili endişelerini dile getirdiler. 

Dünya Kürek Spor Hekimliği Komisyonu başkanı Profesör Jurgen Steinacker, bazı oyuncuların kendilerini bu kategoriye dahil etmelerine izin vererek kadın futbol kategorisini ortadan kaldırabilecekleri konusunda uyardı. Steinacker, "Her vakayı ayrı ayrı ve bütüncül bir şekilde değerlendirmek kulağa hoş geliyor ancak bağımsız panelin kriterler olmadan nasıl çalışabileceğini görmek zor" dedi. (RT)