Londra merkezli Shell’den yapılan açıklamada, Rus varlıklarının düşük değerinin, kredi zararlarının ve sözleşme koşullarının yılın ilk üç ayında kazançları 4 milyar ila 5 milyar dolar arasında azaltacağını söyledi. Tahmin, 5 Mayıs'ta tam ilk çeyrek kazançlarının yayınlanmasından önce yayınlanan bir güncellemenin parçasıydı.

‘FİNANSAL SONUÇLARI NE OLURSA OLSUN…’

Shell geçen ay, Rus devlete ait enerji şirketi Gazprom ile ortak girişimlerden çıkma planlarını açıklarken Ukrayna'nın işgali nedeniyle "dehşete düştüğünü" açıkladı. Shell'in yıllık raporuna göre, bu varlıklar tek başına geçen yılın sonunda yaklaşık 3 milyar dolar değerindeydi. Şirket daha sonra Rus petrolünü satın almayı bırakacağını ve "finansal sonuçları ne olursa olsun" çekileceğini söyledi.

Shell'in kararı, Birleşik Krallık'ın, Başkan Vladimir Putin'e güçlerini Ukrayna'dan çekmesi için baskı yapmak amacıyla Rus şirketlerine, bankalarına ve varlıklı kişilere yaptırımlar uygulamak için dünya çapındaki hükümetlere katılmasıyla geldi.

Petrol ve doğal gaz ihracatı Kremlin ve ordusunu finanse etmek için çok önemli olduğu için enerji şirketleri Rusya ile bağlarını kesme baskısı altında. (AP)