Sudan’da karşı karşıya gelen ordu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), 15 Nisan’dan bu yana yapılan çeşitli ateşkeslere rağmen çatışmalara devam ederken, son olarak ABD ve Suudi Arabistan arabuluculuğunda imzalanan yedi günlük ateşkesi de ihlal etti. 

Şimdi dördüncü gününde olan bir haftalık ateşkes, başlamasından sadece dakikalar sonra ihlal edilirken, başkent Hartum sakinleri şehri sarsan hava saldırıları ve topçu ateşi bildirdi.

HDK: ATEŞKESE BAĞLIYIZ

Muhammed Hamdan Dagalo’nun başında bulunduğu HDK tarafından yapılan açıklamada, Sudan ordusunun "bugün bir dizi haksız saldırı düzenlediği" belirtilerek, "kuvvetlerimizin bu saldırıları kararlı bir şekilde püskürttüğü" eklendi. Açıklamada, "Kuvvetlerimiz, bir savaş uçağını başarılı bir şekilde düşürdü" denildi, ancak "insani ateşkese bağlı kalındığı" yinelendi.

HDK’den sonra açıklama yapan Sudan ordusu, "Ateşkesi açık bir şekilde ihlal ederek HDK milislerinin zırhlı araçlara yönelik saldırısına karşılık verdiğini" belirterek Suudi Arabistan ile birlikte ateşkesi sağlayan ABD, savaşan tarafları yeni ihlallere karşı uyardı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER