Sudan'a yayılan çatışmalarda en az 97 kişi öldü ve yüzlerce kişi yaralandı ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bazı hastanelerin yaralıları tedavi etmek için kritik öneme sahip malzemelerin tükendiğini bildirdi.

BM ÇALIŞANLARI ÖLDÜ

Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi’nden yapılan açıklamada, çatışmaların başlamasından bu yana en az 97 sivilin öldürüldüğü ve 365 kişinin de yaralandığı bildirildi. BM'nin Dünya Gıda Programı, çatışmalarda üç çalışanının hayatını kaybetmesinin ardından ülkedeki faaliyetlerini askıya aldı. 

Çatışmalar devam ederken, DSÖ hastanelerin tıbbi malzeme sıkıntısı çektiğini söyledi. DSÖ’den yapılan açıklamada, "Hartum'da yaralı sivillerin bulunduğu dokuz hastaneden bazılarında hayati malzemeler tükendi" ifadeleri kullanıldı.

‘SİVİL YÖNETİME GEÇİŞ’ KRİZİ

Sudan'ın geçici yönetimdeki Egemenlik Konseyi Başkanı General Abdul Fettah al-Burhan'ın liderliğindeki Sudan ordusu ile konseydeki yardımcısı Hemedti olarak bilinen General Mohamed Hamdan Dagalo liderliğindeki Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında cumartesi günü çatışma çıktı. 

Önceki rejimi devirmek için kurulan HDK ile Sudan ordusu arasında sözlü gerilim aylardır sürüyordu. Ancak gerilim, hafta sonu sıcak çatışmaya dönüştü. Şiddet, sivil yönetime geçişin bir parçası olarak HDK'nin orduya entegrasyonu konusundaki anlaşmazlıktan kaynaklanıyor. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER