Suudi Arabistan’ın Çin aracılığında yapılan bir anlaşma kapsamında İran'la diplomasiyi yeniden kurmasının ardından gelen bu hamle, Riyad ile eski düşmanları arasında bir başka yakınlaşmaya işaret ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada kararı doğrularken, yenilenen diplomasinin "ortak Arap eylemine hizmet etmek için Arap ülkeleri arasındaki ikili ilişkileri güçlendireceğini" bildirdi.

‘GÜVENLİK VE İSTİKRAR ARTACAK’

Bakanlığın açıklamasında, “Suriye ve Suudi Arabistan halklarının derin bağları ve ortak bağlılıklarına ve iki ülke halklarının özlemlerinin somutlaşmasına dayanarak Suriye, diplomatik çalışmalarını yeniden başlatmaya karar verdi” ifadeleri kullanıldı. 

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı benzer bir bildiri yayınlayarak "Suudi Arabistan ve Suriye halklarını birleştiren kardeşlik bağlarını" vurguladı. Ülkeler büyükelçiliklerini ne zaman açacaklarını belirtmezken, krallık hareketin "bölgede güvenlik ve istikrarı artıracağı" da eklendi.

MUHALİF GRUPLARI DESTEKLİYORDU

Suudi Arabistan, 2012 yılında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmek isteyen muhalif gruplara milyonlarca dolarlık silah ve teçhizat sağladığı dönemde Şam ile ilişkilerini kesmişti. 

Suudi Arabistanlı yetkililer, Esad'ın o dönemde hükümet karşıtı protestoları ele almasını kınayanlar arasındaydı, daha sonra Suriye'deki elçiliğini kapattı ve Suriye büyükelçisini sınır dışı etti.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER