Yaygın reformlar ve bireysel özgürlükler görünümü ile modernleşme çabasına rağmen, ölüm cezası oranları ülke tarihinin en yüksek seviyelerinde bulunuyor. Aktivist gruplar, veliaht prensin siyasi muhaliflerine yönelik topyekun bir baskı ve muhalefete sıfır tolerans ile değişimin bedelinin yüksek olduğunu söylüyor.

GÖRÜLMEMİŞ ARTIŞ

Yeni verilere göre, Suudi Arabistan'ın iş çevrelerinde, sanayicilerinde ve seçkin ailelerinde olağanüstü yetkiler toplayan Prens Muhammed'in infazları engelleme sözü tutulmadı. 2015-2022 yılları arasında her yıl ortalama 129 infaz gerçekleştirildi. Rakam, 2010-14 dönemine göre yüzde 82'lik bir artışı temsil ediyor. Geçen yıl, 90'ı şiddet içermeyen suçlardan olmak üzere 147 kişi idam edildi.

‘PRENS YALAN SÖYLÜYOR’

Avrupa merkezli Suudi İnsan Hakları örgütü ve Reprieve tarafından hazırlanan raporda, "Suudi Arabistan'ın ölüm cezası uygulaması ayrımcılık ve adaletsizlikle dolu ve rejim bu cezanın kullanımı konusunda uluslararası topluma yalan söylüyor. Veliaht prens infazların yalnızca cinayet suçu için kullanıldığına dair sözlerine rağmen ölüm cezası rutin olarak başka suçlar, muhalifleri ve protestocuları susturmak için kullanılıyor” diye kaydedildi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER