İngiltere merkezli Reuters haber ajansına konuşan üç kaynak, Suriye ve Suudi Arabistan'ın on yıldan uzun bir süre önce diplomatik bağlarını kestikten sonra büyükelçiliklerini yeniden açma konusunda anlaştıklarını söyledi.

‘İRAN ANLAŞMASI İVME KAZANDIRDI’

Şam yönetiminden bir kişi, Riyad ile Şam arasındaki temasların, Suudi Arabistan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın önemli müttefiki olan İran arasındaki bağları yeniden kurmaya yönelik dönüm noktası niteliğindeki bir anlaşmanın ardından ivme kazandığını söyledi.

Riyad ile Şam arasındaki bağların yeniden kurulması, iki ülkenin 2011'de Suriye'de iç savaşın başlamasının ardından birçok Batılı ve Arap devleti tarafından dışlanan Esad'la ilişkileri normalleştirme hamlelerinde şimdiye kadarki en önemli gelişme olabilir.

Şam yönetiminden ikinci kaynak ise, iki hükümetin "Ramazan Bayramı'ndan sonra büyükelçilikleri yeniden açmaya hazırlandıklarını" aktardı.

ABD DESTEKLEMİYOR

Suudi Arabistan'ın müttefiklerinden ABD, hükümetinin çatışma sırasındaki gaddarlığını ve siyasi bir çözüme yönelik ilerlememesini gerekçe göstererek, bölge ülkelerinin Esad ile bağları normalleştirme hamlelerine karşı çıktı.

Yakınlaşma hakkında soru yöneltilen ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, ABD'nin "normalleşme konusundaki duruşunun değişmediğini" ve diğer ülkeleri Esad ile bağları normalleştirmeye teşvik etmeyeceğini söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER