Ülkenin maliye bakanlığının bir ofisi olan Mali Yaptırımlar Uygulama Ofisi’nin (OFSI) yıllık raporunda, Rusya'nın Libya ve İran'ı geçerek İngiltere'nin en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline geldiği belirtildi. 

roman abramovic
Roman Abramovic

REKOR KIRIYOR

Dondurulan Rus varlıkları, diğer tüm İngiliz yaptırım rejimlerinde bildirilen miktardan 6 milyar sterlin daha fazlaydı. Rus milyarder Roman Abramoviç ve iş adamı Mikhail Fridman, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ailesi ve askeri komutanlarla birlikte bu yıl yaptırım uygulananlar arasında yer alıyor. Dondurulmuş varlıklar, şirketlerdeki hisselerin ve banka hesaplarında tutulan nakitlerin birleşimidir. Gayrimenkul gibi fiziksel varlıkları veya başka şekilde tutulan varlıkları içermiyor. 

İngiltere’de dondurulan Rus varlığı dudak uçuklatıyor2
Hazine yetkilisi Andrew Griffith

‘PUTİN’İ YARALIYORUZ’

Hükümet, Rusya'nın İngiltere'ye ihracatının yüzde 95'ini yaptırımlarla durdururken, Rusya’dan petrol ve gaz ithalatını 2022'nin sonuna kadar bitirecek. Hazine yetkilisi Andrew Griffith yaptığı açıklamada, "Rusya'ya şimdiye kadarki en ağır yaptırımları uyguladık. Bu onların savaş makinesine zarar veriyor. Mesajımız açık: Putin'in bu acımasız savaşta başarılı olmasına izin vermeyeceğiz" dedi. 

İngiltere şimdiye kadar aralarında yüksek profilli iş insanları ve önde gelen politikacıların da bulunduğu bin 200'den fazla kişiye ve Rusya'daki 120'den fazla kuruluşa yaptırım uyguladı. Sovyetler Birliği'nin çöküşünü takip eden yıllarda batıya akan Rus parasının çoğunun hedefi İngiltere'ydi.