Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde on üçüncü ay geride kalırken, Rus birliklerinin ele geçirmek için bütün kış mevsimi uğraştıkları Bakhmut'ta kanlı çatışmalar var. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, doğudaki Donbas'ta bulunan kilit şehirde Rus işgalcilerin birçok cepheden saldırıya geçtiğini aktarıyor.


Rus birlikleri bir hayalet şehre dönen Bakhmut'u neredeyse kuşatırken, işgali yakından izleyen Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) günlük bülteninde Rusların neredeyse Bakhmut'un merkezine ulaştığını belirtiyor.

Ukraynalılar savaştan önce yaklaşık 70 bin insanın yaşadığı şehirde güney, batı ve kuzeybatı cephelerinde çatışmaların yaşandığını bildiriyor. Washington merkezli ISW'ye göre, Ruslar Bakhmut'un merkezine güney ve kuzeybatı yönlerinden ilerledi.


Bakhmut'taki muharebede binlerce paralı askerini kaybeden Wagner Grubu'nun yöneticisi Yevgeny Prigozhin'in 27 Mart Pazartesi günü paylaştığı video, Rusların belediye binasına uzaklığının bir kilometreden daha az olduğunu gösterdi.

Kuzeybatıdaki sanayi bölgesi ve Zelenaya ile Alexandra Kolpakova sokakları boyunca da Ruslar ilerleme kaydetti. Söz konusu noktanın şehir merkezine uzaklığı yalnızca birkaç kilometre.


Donbas'ta silah seslerinin kesilmediği bir başka şehir, Avdiivka. Rus işgalciler, savaştan önce de Rus yanlısı ayrılıkçılar ve Ukrayna ordusunun sık sık karşı karşıya geldiği Avdiivka'da püskürtüldü.

İngiliz istihbaratı, Rusya'nın Donetsk bölgesindeki Avdiivka yakınlarında küçük bir ilerlemeye karşın ağır kayıplar verdi. Özellikle ilçeyi güneyden kuşatmayı deneyen Rus işgalcilerin başarısız olup çok sayıda tankı kaybettiği bildiriliyor.


ISW'ye göre ise, Wagner Grubu'nun paralı askerleri Bakhmut'un yanı sıra Avdiivka'da da Ukraynalılarla savaşıyor ve Rus yanlısı ayrılıkçılara yardım ediyor.

Rus işgalcileri şimdiye kadar Kiev çevresi, Harkov ve Herson'dan çıkarmayı başaran Ukraynalıların, kısa sürede bahar taarruzuna başlaması bekleniyor. ABD'lilerin gönderidiği HIMARS uzun menzilli füzeleriyle geçtiğimiz yıl yaz mevsiminde üstünlüğü ele geçiren Ukrayna, sonraki aylarda aralarında ünlü Patriot'ların da bulunduğu çok sayıda hava savunma sistemine kavuştu.


YAKIN ZAMANDA GÖREVE BAŞLIYOR


Ukrayna on milyarlarca dolarlık silah yardımı yollayan Batılı ülkeler, 2023'e girilmesiyle en büyük tabulardan birini devirdi ve cephe hattına tank göndermeye karar verdi. İngiltere'nin Challenger 2, Almanya'nın Leopard ve ABD'nin Abrams tanklarını Ukrayna'ya sevk edeceğini duyurması, bir dönüm noktasıydı.


Tank adımını NATO üyesi ülkelerin ellerindeki MiG jetlerini Ukrayna'ya verme kararı izlerken, İngilizlerin Challenger 2 tankları artık savaşmaya hazır.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, sosyal medya hesabından Challenger 2 tanklarına bindiğini gösteren bir video paylaşıp İngilizce teşekkür etti. Challenger 2'leri askeri sanat çalışması olarak tanımlayan Reznikov, "Bu fantastik makineler, yakın zamanda muharebe görevlerini yürütmeye başlayacak" dedi.


KREMLİN'İN ÖFKESİNİ ÇEKEN SİLAH


İngiltere'nin gönderdiği Challenger 2 tankları ile birlikte zırh delici niteliği olan top mermisi de cephe hattında olacak. Challenger 2'lerde kullanılan top mermileri ise, Moskova ile NATO arasında büyük bir gerilime yol açmış durumda. Söz konusu top mermilerindeki radyasyonun düşük risk taşıdığını belirten Londra yönetimi, zayıflatılmış uranyumun bu tür mühimmatlarda 'standart' olduğunu ve nükleer silahla hiçbir alakasının bulunmadığını kaydediyor.


Vladimir Putin, geçen hafta top mermilerinin Ukrayna'ya ulaşması halinde İngiltere'ye karşılık vermek zorunda kalacaklarını söyledi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise "Bunun sonunun Londra için kötü olacağına şüphe yok" dedi.

The Times gazetesi ise, ağırlığı 70 tondan fazla olan modern Challenger tankları için "Muharebe alanında gerçek bir canavar" tanımlamasını kullanıyor.

LEOPARD 2'LER DE CEPHE HATTINDA


İngiltere'nin yanı sıra Almanya da Leopard 2 tanklarını Ukrayna'ya ulaştırdı. Almanya Savunma Bakanlığı 18 modern ana muhabere tankının gönderildiğini açıkladı ancak Kiev yönetiminden henüz konuya dair bir yorum yok. Almanya, ana muharebe tanklarının Ukrayna askerlerinin eğitimlerinin tamamlanmasının ardından teslim edildiğini belirtiyor.

120 milimetrelik top mermisi kullanan, çok katmanlı kompozit zırhlı Leopard 2'ler NATO ülkeleri tarafından üretilen en iyi tanklardan biri kabul ediliyor. Rus T-90 tanklarına karşı geliştirilen Leopard 2'lerin, Batı'da üretilen diğer tanklara kıyasla bakımının daha kolay olduğu ve daha az yakıt tükettiği biliniyor.


Aylarca Leopard 2 tanklarının cephe hattına sürülmesi için yeşil ışık yakması beklenen Almanya, Ocak 2023'te kararını verdi. Almanya'nın izin vermesiyle birçok Avrupa ülkesi ellerindeki Leopard 2'leri Ukrayna'ya yollamak için sıraya girdi. Alman yasaları uyarınca, Berlin'in ellerinde Leopard 2 bulunan ülkelerin üçüncü ülkelere bu tankların sevkiyatını onaylaması gerekiyor.

ASKERİ YARDIM 15 MİLYAR EURO'YA ÇIKIYOR


Alman Der Spiegel dergisi ise, Berlin yönetiminin Ukrayna'ya sağladığı askeri yardımı 15 milyar euroya çıkaracağını yazdı. Söz konusu rakam, daha önceki 3 milyar euronun tam beş katı.

II. Dünya Savaşı'ndan bu yana çatışma bölgelerine silah göndermeme politikası izleyen Almanya, Ukrayna işgali öncesi Kiev yönetimine miğfer yardımında bulunmuş ve bu adım yoğun eleştiri almıştı.

(Milliyet)