Soğan fiyatlarının 30 lirayı bulması gündemden düşmüyor. CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun soğan videosundan sonra bir soğan açıklaması da Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlık kuru soğan üretimi ve stokuna ilişkin açıklama yaptı.

Türkiye'de son on yıllık ortalamalara göre yılda 2 milyon 100 bin ton kuru soğan üretildiğini paylaşan bakanlık açıklamasında, "Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2021/2022 pazarlama yılında yurtiçi kullanım miktarı 2 milyon 87 bin ton ve yeterlilik oranımız yüzde 114,7'dir. Bu veriler dikkate alındığında ihtiyacımızı karşılayacak düzeyde kuru soğan üretiminin gerçekleştirildiği görülmektedir. Sahip olduğumuz arazi varlığı ile farklı coğrafi bölgelerimizde değişen iklim özellikleri, ülkemizin bir bölgesinde ekim yapılırken bir başka bölgemizde hasat yapmaya imkan vermektedir. Böylece halkımızın gıda ihtiyacı kesintisiz bir şekilde karşılanmaktadır" denildi.

"İHTİYACIN FAZLASINI KARŞILAYABİLİR"

İlk hasatların başladığı ifade edilen açıklama, "İçinde bulunduğumuz bu dönemde geçen yılın üzerinde bir rekolte söz konusudur. 2022 yılında Adana ve Hatay illerimizde 272 bin ton olan turfanda soğan üretiminin, bu yıl 284 bin tona yükselmesi beklenmektedir. Yeni hasatlarla birlikte üretilen ve sofralarımıza gelmeye başlayan soğan miktarı, halkımızın ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak seviyededir" bilgileriyle sonlandırıldı. 

Duvar