2019 yılında ABD ve Tayvan arasında imzalanan 8 milyar dolarlık F-16 anlaşmasının parçası olan teslimatların ertelendiğini duyuran Bakan Kuo-cheng, F-16’ların ilkinin bu yılın dördüncü çeyreğinde teslim edilmesinin planlandığını, ancak salgınla ilgili tedarik zinciri kesintileri nedeniyle bunun gelecek yılın üçüncü çeyreğine ertelendiğini söyledi.

Parlamentoda gazetecilere konuşan bakan, Tayvan'ın ABD'den mevcut filo için yedek parça teslimatlarına öncelik verilmesi de dahil olmak üzere "eksikliği gidermesini" istediğini söyleyerek siparişin tamamını 2026'dan önce teslim almayı beklediklerini belirtti. 

‘UKRAYNA MAĞDURU’ TAYVAN

Son dönemde Çin baskılarının arttığı Tayvan, geçen yıldan bu yana, üreticiler Rus kuvvetleriyle savaşan Ukrayna'ya malzeme tedarik ederken, Stinger uçaksavar füzeleri gibi ABD silahlarının teslimatındaki gecikmelerden şikayet ediyor ve konu ABD'li milletvekillerini endişelendiriyor.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul, geçen ay Taipei'ye yaptığı ziyarette silah sevkiyatını hızlandırmak için mümkün olan her şeyi yaptığını söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER