Örgüt, New York Polis Departmanı'nın gözetim yeteneklerinin boyutunu ve kapsamını belgelemek amacıyla Manhattan, Brooklyn ve Bronx'taki kavşaklarda kamera aramak için binlerce gönüllüyü görevlendirdi. Toplamda 15 bin 280 kamera bulundu.

SOSYAL MEDYADAKİ GÖRÜNTÜLERLE ÇALIŞIYOR

Bu üç bölgede, insanların yüz tanıma teknolojisi (FRT) kullanılarak izlendiği görüldü. FRT, çoğu kullanıcının bilgisi dışında sosyal medya gibi kaynaklardan alınan bir veri tabanında depolanan milyonlarca yüzün görüntüleri ile kamera görüntülerini karşılaştırarak çalışır.

Uluslararası Af Örgütü'nde yapay zeka ve insan hakları araştırmacısı olan Dr. Matt Mahmoudi, bulguları yorumlayarak, geniş kamera ağının şehirde yürürken “asla anonim olmadığınız” anlamına geldiğini söyledi.

Rapor, New York polisinin 2017'den bu yana 22 bin vakada FRT kullandığını kaydetti. Uluslararası Af Örgütü'ne göre, bu ırkçılık ayrımcı polisliği şiddetlendirdi ve ayrıca barışçıl toplanma hakkı gibi sivil özgürlükleri tehlikeye atabilir.

‘’BİLMEK İMKANSIZ’’

Mahmoudi, ‘’Ağ, mahremiyet için ciddi bir tehdit ve bireyselleştirilmiş makul suç şüphesi olmaksızın etnik köken, ırk ve cinsiyet gibi özelliklere dayalı olarak belirli bireyleri veya insan gruplarını hedef aldığından ırksal profil oluşturmaya yol açabilir’’ dedi.

Polisin gözetim uygulamaları hakkında kamuya açık bilgi eksikliği nedeniyle, New Yorkluların "yüzlerinin izlenip izlenmediğini ve ne zaman izlendiğini" bilmelerinin "imkansız" olduğunu da sözlerine ekledi.

(RT, Çeviri:Polemikhaber)