Google, Facebook ve Microsoft yeni düzenlemeyi imzalamayı kabul ettiler ancak Amazon ve Apple direndi. 

Washington'dan gelen baskılara rağmen bu şirketler için bir vergilendirme çerçevesi oluşturmak Fransa’nın öncelikli hedefi.

Rapora göre, aralarında Google CEO'su Sundar Pichai, Facebook'tan Mark Zuckerberg ve Microsoft Başkanı Brad Smith’in de bulunduğu 75 teknoloji şirketinden yöneticiler düzenlemeyi imzalamayı kabul etti.

‘İMZALAMAM’

Adil vergilendirmeyi kabul etmenin yanı sıra, girişimi imzalayanlar ayrıca çocuklara yönelik cinsel istismar, terörizm veya aşırı şiddet içeren içeriklerin yayılmasını önlemeyi taahhüt ettiler. 

Rapor, Apple'ın şu anda Fransız yetkililerle görüşmelerde bulunduğunu ve girişime katılabileceğini, ancak Amazon'un düzenlemeyi imzalamayı reddettiğini ekledi.

İŞİN UCUNDA TRUMP VAR

Haziran ayında, Fransa ve diğer Avrupa ülkeleri, ABD'nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) liderliğindeki yapılan müzakerelerden çekilmesinin ardından, tek taraflı bir şekilde vergi uygulayacaklarını söylediler. 

Trump yönetimi, Avrupa ülkeleri tek taraflı baskı yaparsa misilleme tehdidinde bulundu. Avrupa Birliği ve üye ülkeleri uzun süredir Apple, Amazon, Google ve Facebook gibi şirketlerin bölge pazarından büyük kar elde etmelerine rağmen düşük vergi ödediğini söylüyorlar.

(Forbes)
Çeviri: İsmail Cömert