Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının isimlerini "Bosphorus" ve "Dardanelles" değiştirmesi sonrası tepkiler yükselmişti. Bugün ise Google'ın İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının isimlerini eski haline döndürmesi dikkat çekti. 

İSTANBUL BOĞAZI

Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan su geçididir. Genel olarak kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanır ve İstanbul şehrini Avrupa Yakası ve Anadolu yakası olmak üzere ikiye böler. Boğazın her iki yakasına yayılmış yerleşim bölgesine Boğaziçi adı verilir. İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı ile birlikte Türk Boğazları olarak adlandırılır ve Avrupa ve Asya kıtalarını birbirinden ayıran doğal sınırlardan biri olarak kabul edilir. 1 Mayıs1982 tarihinde yürürlüğe giren İstanbul Liman Tüzüğü uyarınca, İstanbul Boğazı'nın kuzey sınırı Anadolu Feneri'ni Rumeli Feneri'ne birleştiren hat; güney sınırı ise Ahırkapı Feneri'ni Kadıköy İnciburnu Feneri'ne birleştiren hat olarak belirlenmiştir.

ÇANAKKALE BOĞAZI

Marmara Denizi ile Ege Denizi'ni bağlayan önemli bir su yolu olan Çanakkale Boğazı, Kurtuluş mücadelemizin en önemli adımlarının atıldığı yer olarak büyük bir önem taşıyor. Özellikle Karadeniz ile Akdeniz arasını bağlayan iki boğazdan biri olan Çanakkale Boğazı, her yıl en az 40 bin geminin transit geçiş yaptığı bir boğaz aynı zamanda. Bu özelliği ile oldukça önemli bir ticaret yolu da olan Çanakkale Boğazı'nda ulaşım ise Çanakkale-Kilitbahir, Çanakkake-Eceabat ve Gelibolu-Lapseki arasında yapılıyor. Henüz boğazın üzerinde iki kıtayı birbirine bağlayan bir köprü yoktur.