Portl Inc. şirketi tarafından yapılan cihaz, kullanıcıların gerçek zamanlı olarak başka bir kişinin gerçek boyutlu bir hologramıyla konuşmasına olanak tanıyor. Makineler aynı zamanda vefat etmiş tarihi şahsiyetlerin veya akrabaların kayıtlı hologramlarıyla etkileşimi mümkün kılacak teknolojiyle de donatılabilir. Her PORTL cihazı 2,1 metre uzunluğunda, 1,5 m genişliğinde ve 0,6 m derinliğindedir ve standart bir duvar prizine takılabilir. Kamerası ve beyaz arka planı olan herkes, Baş Yönetici David Nussbaum'un "holoportation" dediği makineye bir hologram gönderebilir.

ŞİMDİLİK 60 BİN DOLAR

Daha önce eski başkan Ronald Reagan ve Tupac Shakur'u geliştiren bir şirkette çalışan Nussbaum, sloganlarını şöyle anlatıyor: "Orada olamazsanız, oraya ışınlanabilirsiniz". Uzakta olan ‘sevdiklerimize’ kavuşmanın yeni yöntemi olarak belirtilen makine hakkında Nussbaum, "Birbirini aylardır görmeyen asker aileleri, karşı kıyılardaki insanları veya koronavirüsle savaşmak için sosyal açıdan uzak olan herkesi birbirine bağlayabiliyoruz" ifadelerini kullandı.

FİYATI ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA DÜŞECEK

Makinenin fiyatını ise 60 bin dolar olarak belirlediklerini ifade eden Nussbaum'un önümüzdeki üç ila beş yıl içinde düşmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.

TARİHİ BİR FİGÜRLE DE GÖRÜŞÜLEBİLECEK

Cihazlar, arşivlenebilen hologram kayıtları üretmek için Los Angeles merkezli StoryFile firmasının yapay zeka teknolojisi ile donatılabiliyor. Ancak bunu mevcut cihaza eklemek, maliyeti en az 85 bin dolara çıkarıyor. Şirket, ziyaretçilerin tarihi bir figürün hologramını sorgulaması için müzelere ve ailelerin gelecek nesiller için bilgileri kaydetmesine olanak tanıyan sistemler üzerinde çalışıyor. 

KAYNAK: REUTERS | POLEMİKHABER.COM | ÇEVİRİ: İSMAİL CÖMERT