Arapça ismiyle "Kudüs Yükseliyor" adlı kırmızı spor araba Lübnan doğumlu Filistinli iş insanı Cihad Mohammad'in projesi. Mohammad, Beyrut'un güneyindeki bir otoparkta yapılan açılışta gazetecilere verdiği demeçte, "yerel olarak üretilen ilk otomobil" olduğunu söyledi.

Ayrıca Mohammed, "Baştan sona" Lübnan'da inşa edildiğini, ön tarafında Kudüs’ün İslam’ın üçüncü en kutsal yeri olan Mescidi Aksa’nın altın logosuyla süslendiğini söyledi. 30 bin dolara
mal olacak araba önümüzdeki yıl piyasaya çıkacak.

DEVELÜASYON SATIŞLARI DÜŞÜRDÜ

50 yaşındaki Mohammad, yurtdışında yıllar sonra, 300 personel arasında Lübnanlı ve Filistinli mühendisleri istihdam ederek şirketi dört yıl önce kurduğunu söyledi. 

Uzun vadeli hedefinin hibrit ve elektrikli otomobiller için uluslararası pazarda rekabet etmenin yanı sıra Lübnan'da satış yapmak olduğunu söylüyor.

Ancak Lübnan'ın on yıllardır yaşadığı en kötü ekonomik krizin ortasında mücadele etmesi ve ithal araba satışlarının kısmen sermaye kontrolleri ve karaborsadaki şiddetli devalüasyon nedeniyle düşük seviyelerde seyretmesiyle ortaya çıktı.

Lübnan Otomobil İthalatçıları Derneği tarafından açıklanan rakamlara göre bayilerin 2021'in ilk iki ayında sadece 62 yeni otomobil sattığını, bir önceki yılın aynı dönemine göre neredeyse yüzde 97 daha az olduğunu gösterdi. 2019'un sonlarından bu yana yaşanan ekonomik kriz, nüfusun yarısından fazlasını yoksulluğa sürükledi.

‘’SEKTÖRÜN REFORM GEÇİRMESİ LAZIM’’

Ancak Mohammad, potansiyel Lübnanlı alıcılara, yeni elektrikli otomobilin yarısını dolar cinsinden ödeme fırsatı sunulacağını, geri kalanı ise karaborsadaki döviz kurundan daha iyi bir döviz kuru üzerinden Lübnan lirası olarak ödenecek ve faizsiz beş yıl içinde ödeneceklerini söyledi.

Firma, yeni elektrikli arabalarına güç sağlamak için ülke genelinde jeneratörlere bağlı yaklaşık 100 şarj istasyonu kurmayı planlıyor. Mohammad, bunlar daha sonra güneş ve rüzgar enerjisi üretimiyle desteklenebileceğini söyledi.

Bağımsız enerji analisti Jessica Obeid yeniliği memnuniyetle karşıladı, ancak araçların, enerji sektörü ciddi bir reform geçirirse çevre dostu olacağını söyledi. AFP haber ajansına verdiği
demeçte, "Enerji sektörü Lübnan’ın sera gazı emisyonlarını yükselten sektör ve yakıt ithalatındaki kıtlık nedeniyle şimdiden baskı altında. Ancak, “elektrikli araçların güneş enerjisi
şarj istasyonları varsa, bu doğru yönde atılmış bir adım olur” diye ekledi.

(Al Jazeera, Çeviri:polemikhaber)