Birleşik Krallık ve ABD’de kar amacı gütmeyen ve sivil toplum kuruluşu olan CCDH, Mart ayında "dezenformasyon düzinesi" olarak adlandırdıkları bu 12 çevrimiçi kişiliğin birden fazla sosyal medya platformunda toplam 59 milyon takipçisi olduğunu buldu. 

CCDH, 812 bin Facebook gönderisini ve tweetini analiz etti ve yüzde 65'inin düzinelerce dezenformasyondan geldiğini tespit etti. ABD'li genel cerrah Vivek Murthy ve Joe Biden, virüsün yayılmasının itici gücü olarak bu hafta aşılarla ilgili yanlış bilgilere odaklandı.

HESAPLARDAN BİRİ SUİKASTE UĞRAYAN KENNEDY’NİN YEĞENİ

Yalnızca Facebook'ta, aşılar ABD hükümeti ve düzenleyici kurumları tarafından güvenli ve etkili kabul edilse de, tüm aşı karşıtı içeriğin yüzde 73'ünden bir düzine kişi sorumlu ve bu platformlarda bildirilen yanlış bilgilerinin yüzde 95'i kaldırılmadı.

Bir düzine arasında sahte bilimi benimsemiş doktorlar, bir vücut geliştiricisi, bir sağlıklı yaşam yazarı, dini bir fanatik ve en önemlisi, aşıları otizme ve 5G geniş bant hücresel ağları ABD'ye bağlayan John F. Kennedy'nin yeğeni Robert F. Kennedy Jr. yer alıyor. Kennedy o zamandan beri Facebook'un sahibi olduğu Instagram'dan kaldırıldı, ancak Facebook hesabını kullanmaya devam ediyor.

RAPOR: ÖNLEMLER ETKİSİZ KALIYOR

CCDH'nin CEO'su Imran Ahmed raporda, “Facebook, Google ve Twitter, aşı yanlış bilgilerinin yayılmasını önlemek için politikalar belirledi. Bugüne kadar hepsi bu politikaları tatmin edici bir şekilde uygulamakta başarısız oldu. Hepsi, corona virüs aşıları hakkında zararlı ve tehlikeli yanlış bilgileri ortadan kaldırmada etkisizdi” şeklinde belirtti. 

Platformlar o zamandan beri birçok gönderiyi kaldırmak ve hatta 12 kişiden üçünü tek bir platformdan kaldırmak için önlemler almış olsa da, CCDH Facebook ve Instagram, Twitter ve YouTube'u tehlikeli ve aşı tereddütü yaratmada etkili olduğuna inandıkları düzinelerce dezenformasyonu tamamen platformdan kaldırmaya çağırıyor. 

Raporda, "Güncellenmiş politikalar ve ifadeler, güçlü ve tutarlı bir şekilde uygulanmadıkça çok az değere sahiptir. Zararlı içeriğin büyük çoğunluğunun belirli sayıda hesap tarafından yayılmasıyla, en tehlikeli birkaç kişi ve grubun kaldırılması, platformlar arasında yayılan dezenformasyon miktarını önemli ölçüde azaltabilir" şeklinde kaydedildi. (Guardian)