Çekişme, iPhone ve iPadlerde bulunan ve IDFA (reklamverenler için tanımlayıcı) adı verilen sistemde yoğunlaşıyor. Facebook dahil mobil reklamlar satan şirketler, bu IDFA'yı hem kullanıcılara yönelik reklam bulmak, hem de etkinliklerini görmek için kullanır.

BU HAFTA ÇIKIYOR

IDFA, hakkınızda daha fazla bilgi edinmek için Facebook'un izleme pikselleri veya internet kullanıcıları takip eden izleme çerezleri gibi diğer teknolojilerle de eşleştirilebilir. 

Ancak bu hafta iOS 14.5 çıktığında, yeni Uygulama İzleme Şeffaflığı özelliği varsayılan olarak açık olacak. 

Uygulama geliştiricilerini, bu IDFA'yı kullanmak için kullanıcılardan açıkça izin istemeye zorlar.

APPLE CEO’SUNDA FACEBOOK İMASI

Apple, reklamcılıktan ziyade cihaz satarak ve uygulama içi satın alımlardan para kazandığı için müşterilerinin verileriyle daha az ilgileniyor. 

Ayrıca, kendisini her zaman gizlilik ilkesini ön planda tutan bir şirket olarak tanımlamıştır. 

2010'da Apple'ın kurucu ortağı Steve Jobs, bazı kişilerin ne kadar veri paylaştıklarını umursamadığını kabul etti, ancak her zaman nasıl kullanıldığı konusunda bilgilendirilmeleri gerektiğini söyledi.

Daha yakın zamanlarda, pek çok kişinin Facebook'a bir atıf olarak gördüğü sözde şu anki CEO Tim Cook, "Bir işletme kullanıcılarını yanıltma, veri kullanımı ve hiçbir seçenek olmayan sistemler üzerine kuruluysa, övgüyü değil reformu hak ediyor" dedi. Apple, sistemlerine gizlilik katıyor. Safari tarayıcısı zaten varsayılan olarak üçüncü taraf çerezlerini engelliyor ve geçen yıl Apple, iOS'taki uygulama sağlayıcılarını App Store listelerinde hangi verileri topladıklarını belirtmeye zorladı.

‘İKİYÜZLÜ APPLE’

Facebook, güncellemenin reklam ağından kazanılan parayı yarı yarıya azaltarak küçük işletmelere zarar verebileceği konusunda uyardı ve reklam verenlerle veri paylaşmanın, kullanıcılara "daha iyi deneyimler" sağlamanın anahtarı olduğunu savundu. Ayrıca, Apple'ın ikiyüzlü davrandığını, çünkü işletmeleri gelir için aboneliklere ve diğer uygulama içi ödemelere yönelmeye zorlayacağını ve Apple'ın bundan kesinti yaptığını söylüyor.

(BBC, Çeviri:polemikhaber)