Herkesin düzenleyebileceği özgür ansiklopedi olan Vikipedi, her biri gönüllüler tarafından yazılmış yüzlerce dilde 55 milyondan fazla makaleye ev sahipliği yapıyor. 

Yalnızca 6.2 milyon İngilizce makalesi, basıldığı taktirde yaklaşık 2 bin 800 cildi doldurabilir. 

Bir web analiz firması olan Alexa Internet, Vikipedi‘yi, Netflix ve Instagram'ın önünde en popüler 13 site olarak sıralıyor.

SİTE MİLYARDERLER YARATMADI

Yine de Vikipedi bir tuhaflıktır. Başarı için Silikon Vadisi’nin sunduğu reçeteye meydan okuyor. 

Sitenin hissedarı olmamakla beraber, site milyarder yaratmadı ve reklam satmadı. 

Sıradan insanlar katkıda bulundukça Vikipedi organik olarak büyüdü. Sitenin kökleri, 20 yüzyılın sonunda interneti karakterize eden tekno-iyimserliğe dayanıyor. Sıradan insanların bilgisayarlarını özgürleşme, eğitim ve aydınlanma araçları olarak kullanabileceklerini belirtti.

‘GERÇEĞİN KORUYUCUSU’

Ayda 20 milyardan fazla sayfa görüntülemesiyle, internet bağlantısı olan herkes için standart referans çalışma haline geldi. Sosyal medya siteleri sansür, dezenformasyon ve komplo teorileri nedeniyle eleştirildiği için Vikipedi’nin itibarı her zamankinden daha yüksek. Sitenin
altyapısını sağlayan, San Francisco merkezli yardım kuruluşu Wikimedia Vakfı'nın ürün sorumlusu Toby Negrin, çevrimiçi ansiklopediyi ‘gerçeğin koruyucusu’ olarak tanımlıyor.

DEĞERİ HESAPLANAMIYOR

Birkaç araştırmacı sitenin değerini tahmin etmeye çalıştı. 2018'de yapılan bir çalışmada, Amerikalı tüketicilerin Vikipedi'ye yılda kişi başına yaklaşık 150 dolar değer biçtiği tahmin ediliyor. 

Doğruysa, site yalnızca Amerika'da yılda yaklaşık 42 milyar dolar değerinde olacaktır. 

Ardından dolaylı gelirler de ekleyin. Birçok firma Vikipedi'yi karlı şekillerde kullanıyor.

Amazon ve Apple, sesli asistanları Alexa ve Siri'nin gerçek soruları yanıtlamasına izin vermek için ona güveniyor. Google, sorulara dayalı aramalarda bilgi kutularını doldurmak için kullanıyor. 

Facebook da benzer bir şey yapmaya başladı. Bu, daha fazla bilgi edinmek isteyenleri Vikipedi'ye çekiyor.