TikTok, Pekin merkezli ByteDance şirketine ait uygulamadaki kullanıcı verilerinin güvenlik çıkarlarını baltalayarak Çin hükümetinin eline geçebileceği korkusu nedeniyle giderek daha fazla inceleme altına alınırken, şimdiye kadar ABD, Kanada, Belçika ve Avrupa Komisyonu, uygulamayı resmi cihazlardan yasakladı.

İngiltere Kabine Ofisi Bakanı Oliver Dowden yaptığı açıklamada, "Hassas devlet bilgilerinin güvenliği her şeyden önce gelmeli, bu nedenle bugün bu uygulamayı devlet cihazlarında yasaklıyoruz. Diğer veri çıkarma uygulamalarının kullanımı inceleme altında tutulacak" dedi. 

‘UZMAN TAVSİYESİ’

İngiliz hükümeti, Ulusal Siber Güvenlik Merkezi'nden sosyal medya uygulamalarındaki hükümet verilerinin potansiyel güvenlik açığına ve hassas bilgilere nasıl erişilebileceği ve bu bilgilerin nasıl kullanılacağına ilişkin risklere bakmasını istemişti. 

Dowden, "Tiktok'un devlet cihazlarında kullanımını kısıtlamak, siber güvenlik uzmanlarımızın tavsiyelerini takiben ihtiyatlı ve orantılı bir adımdır" dedi.

TİKTOK’TAN TEPKİ

Kararın ardından TikTok’tan bir sözcü, "Bu yasakların temel yanlış anlamalara dayandığına ve TikTok'un ve Birleşik Krallık'taki milyonlarca kullanıcımızın hiçbir rol oynamadığı daha geniş jeopolitik tarafından yönlendirildiğine inanıyoruz" dedi.

Başkent Londra’da bulunan Çin Büyükelçiliği, kararın gerçeklerden ziyade siyasi mülahazalara dayandığını söyleyerek hareketin "İngiltere'deki ilgili şirketlerin normal operasyonlarına müdahale ettiğini ve nihayetinde yalnızca İngiltere'nin çıkarlarına zarar vereceğini" söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER