Bunun üzerine Çin'i ziyaret eden Mahmud Abbas, İsrail-Filistin sorunu dillendirmenin yanı sıra "Uygur meselesi bir insan hakları meselesi değildir. Filistin Hükumeti Çin'in bu mücadelesini her zaman destekliyor" diyerek Türk Dünyası'nda büyük tepkilere sebep oldu.

DEVLET BAHÇELİ'DEN SERT YANIT

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM'deki grup toplantısında, Mahmud Abbas'ın Çin ziyareti esnasında Uygur Türkleri hakkında sarf ettiği cümlere sert bir yanıtla karşılık verdi. MHP lideri Bahçeli, "Uygur Türklerine terörist demek cinayettir, rezalettir. Türk milletine saygısızlıktır" dedi.

TÜRK DÜNYASI STK'LARI BİRLİK PLAFTORMU'NDAN PROTESTO ÇAĞRISI

Türk Dünyası STK’ları Birlik Platformu da 'Filistin yönetimini protesto etmeye çağırıyoruz' diyerek bir bildiri yayınladı. Bildiride "Çin'i ziyaret eden Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın, "Uygur meselesi bir insan hakları meselesi değildir. Filistin Hükûmeti Çin'in bu mücadelesini her zaman destekliyor" diyerek yaptığı açıklama, vicdan sahibi, Allah korkusu olan bir Müslüman insana yakışmayan ifadelerdir. Para için dört takla atan, Filistin halkını temsile layık olmayan sözde Müslüman Abbas; Uygur sorunu, insan hakları problemi değil, terör, radikalizm ve bölücülüğe karşı mücadele sorunudur” diyerek ümmete sırt çevirmiştir" ifadelerine yer verildi.

"Üç kuruş menfaat uğruna mümin kardeşine yapılan haksızlıkların, adaletsizliğin görmezden gelinmesi, Müslümanlık adına gerçekten yüz kızartıcı bir açıklamadır. İnsan haklarına duyarlı tüm STK’ları özellikle İslam dünyasındaki kuruluşları Filistin yönetimini protesto etmeye davet ediyoruz" denilen bildiride İslam alemine Filistin'e karşı protesto çağrısı yapıldı. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

'MAHMUT ABBAS'IN İHANETİNİ UNUTMAYACAĞIZ'

"Uğruna göz yaşı döktüğümüz, paramızı, pulumuzu, azığımızı paylaştığımız, ümmet diyerek bağrımıza bastığımız, yağmur-çamur demeden düzenlenen mitinglerde feryat ettiğimiz, davalarına karınca kararınca destek verdiğimiz Filistin Yönetimi’nin, Müslümanlara zulmeden Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da uygulamış olduğu soykırım politikasını “haklı ve yerinde” bulması, İslam davası açısından, ümmet davası açısından, insanlık açısından gerçekten de utanç vericidir. Filistin’in sözde devlet başkanı ünvanını taşıyan, Müslümanın parasını yemekten başka bir işi olmayan Mahmud Abbas’ın 15 milyon dolar nakit para hediye ile ülkesine döndüğü öğrenilmiştir. Müslümanları; zalimlerin yanında yer alan Filistin için kurban bağışında bulunmamaya davet ediyor, Mahmud Abbas ve yandaşlarını Allah’a havale ediyoruz. Avrasya Federasyonu, Türk Dünyası STK’ları olarak, 15 milyon dolar nakit rüşvet karşılığında Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti olarak; Çin’in baskıcı politikalarına destek veren, ümmete zulmedenlerin yanında yer alan Mahmut Abbas’ın ihanetini unutmayacağız ve vakti geldiğinde de cezalandıracağız."