Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, 120 ülkenin davet edildiği zirveye Türkiye’nin davet edilmeme nedenini ‘demokratik kurumlar, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve medya özgürlüğü’ üzerindeki anti demokratik uygulamalarla gerekçelendirdi.

Amerika'nın Sesi'nden Dilge Timoçin'in haberine göre Beyaz Saray sözcülerinden John Kirby, zirveye dair brifingde iki ülkenin neden davet edilmediğiyle ilgili bir soruyu yanıtladı.

120 ÜLKENİN İÇİNDE YOKUZ

Kirby, "Ülkelerin zirve listesine eklenip eklenmemesine ilişkin kararlar tüm bunlar göz önünde bulundurularak alındı. 2023’te yeni davet edilen ülkeler, zirvenin temalarını destekleme konusunda açık bir siyasi irade sergilemektedir" dedi. ABD Başkanı Joe Biden, Güney Kore, Kosta Rika, Zambiya ve Hollanda liderlerinin ortak ev sahipliğinde yapılacak ‘2023 Demokrasi Zirvesi’ne Erdoğan Yönetimini ve Macaristan’ı bu yıl da davet etmedi.

MACARİSTAN DA DAVET EDİLMEDİ

Türkiye gibi 2021’deki zirveye davet edilmeyen Macaristan da Başbakan Viktor Orban yönetiminde demokratik gerilemelerin yanısıra Rusya ile olan yakın ilişkileri nedeniyle, Avrupa Birliği ve NATO'dan uzaklaşmış durumda.

DEMOKRATİK GERİLEME GÖSTERGESİ

Bazı yorumculara göre Batı'nın Rusya'ya karşı stratejisini desteklemek için iki ülkeye de ihtiyaç duyan Washington’un buna rağmen davette bulunmaması, Türkiye ve Macaristan'daki demokratik gerilemenin derecesine ilişkin artan endişeyi yansıtıyor.