Türkiye'yi Kahramanmaraş merkezli iki depremin vurduğu 11 ildeki yıkım derin sarstı. Depremzedelere yardım edilmesi ve yeni konutların yapılması için organize edilen 'Türkiye Tek Yürek' kampanyası düzenlendi.

Türkiye'nin 8 ulusal televizyon kanalı ATV, FOX, Kanal D, Kanal 7, Show TV, Star TV, TRT 1 ve TV8 depremzedeler için yardım yayını yaptı. Milyonlarca kişinin katıldığı kampanyada 115 milyar 146 milyon 528 bin lira bağış toplandı. 

BAĞIŞLAR VERGİ MATRAH İNDİRİMİ OLARAK SAYILDI

Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamında ayni ve nakdi bağışların tamamı vergi matrah indirimi olarak sayılacak.

SOSYAL MEDYANIN GÜNDEMİNE OTURDU

Merkez Bankası'nın yaptığı 30 milyar lira bağış tartışmaları beraberinde getirdi. Yayına bağlanan isimlerden Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'nun bağışı açıklamasıyla sosyal medyada ise birçok isimden tepki geldi. 

'KARDAN MI, PARA BASARAK MI?'

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "MB (Merkez Bankası) depreme 30 milyar TL bağışta bulundu. Kardan mı, para basarak mı, nasıl muhasebeleştirildiğini görünce anlayacağız. Kardan ise bu zaten kurumlar vergisi ödendikten sonra Hazineye transfer edilecek bir tutar" diye yazdı.

'HALKIN PARASI NASIL HALKA BAĞIŞLANIYOR?'

Gazeteci Timur Soykan, "İki, üç gün boyunca yıkılmış şehirlere ulaşamayan AFAD ile günlerce çadır dağıtamayan Kızılay için TV'lerin ortak yayınıyla bağış toplandı. Merkez Bankası 30 Milyar TL, kamu bankaları da milyarlarca lira bağış açıklarken herkes sordu: Halkın parası nasıl halka bağışlanıyor" ifadelerini kullandı.

'USULSÜZ YAPILIYOR'

Ekonomist Uğur Gürses, "Kamu kurum ve bankalarının Hazine kesesinden bağış yapmaları tuhaf değil mi? Aralık ayında Hazine'den 20'şer milyar, toplam 60 milyar TL sermaye konan kamu bankaları, 7, 12 ve 20 milyar TL, toplam 39 milyar TL bağış yapıyor. Bütçeden yapılmasının ne sakıncası var? Merkez Bankası da 30 milyar TL'yi karşılıksız basacak.  TBMM'de ek bütçe çıkararak yapılacak işler yan yollarla yapılıyor, usulsüz yapılıyor" diyerek tepki gösterdi.

AFAD ve Kızılay'a aktarılarak depremzedeler yararına kullanılacak olan 'bağış'ları yapan bankalar ve şirketler şu şekilde:

- Merkez Bankası 30 milyar lira

- Ziraat Bankası 20 milyar lira

- Vakıf Bank 12 milyar lira

- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve bağlı şirketler 3.6 milyar TL

- Turkcell 3.5 milyar lira

 - Türkiye Sigorta 2 milyar lira

- Türk Telekom 2 milyar lira

- THY 2 milyar lira

- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) 2 milyar lira

- Borsa İstanbul Grubu 2 milyar lira

- Ziraat Katılım 1 milyar lira

- Vakıf Katılım 1 milyar lira

- Emlak Katılım 1 milyar lira

- Emlak Konut 1 milyar lira