New York Times ve Reuters haber ajansına göre, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden (UCM) Savcı Karim Khan, iki savaş suçları davası açarak Ukraynalı çocukların toplu olarak kaçırılmasından ve ülkenin sivil altyapısının hedef alınmasından sorumlu olduğu düşünülen çok sayıda Rus hakkında tutuklama emri çıkaracak.

GIYABEN YARGILAMA OLMUYOR

Savcı Karim Khan'ın duruşma öncesi hakimlerden şimdiye kadar toplanan kanıtlara dayanarak tutuklama emirlerini onaylamalarını isteyeceğini bildirdi. Başarılı olursa, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle ilgili olarak ilk kez UCM tutuklama emri verilmiş olacak.

UCM’nin sanıkları gıyaben yargılamayacağından ve Rusya'nın UCM üyesi olmaması nedeniyle ilgili suçlara karışanların Lahey'deki mahkemeye teslim edilip tutuklama emirlerinin yargılamaya yol açması pek olası değil.

Ancak tutuklama emirleriyle ilgili haberler, Khan'ın Ukrayna'da olası savaş ve insanlığa karşı suçları ve soykırımla ilgili soruşturma başlatmasından sadece bir yıl sonra geldi. Khan, son 12 ayda Ukrayna'yı üç kere ziyaret ederek savaş suçu işlendiği iddia edilen yerleri gördü. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER