İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında evlendirilmesi ve cinsel istismara uğradığının ortaya çıkması Türkiye’yi ayağa kaldırdı.

Baba Yusuf Ziya Gümüşşel, anne F.G. ve imam nikahıyla evlendirildiği K.İ. hakkında “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” suçundan dava açıldı.

Anne ve babanın 22 yıl 6 aya kadar, imam nikahlı evlendirildiği Kadir İstekli hakkında ise ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı’ ve ‘cinsel saldırı’ suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapsi isteniyor.

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasının ardından gözaltına alınan sanıklar Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel geçen yıl aralık ayında tutuklandı.

utanc davası foto

Tutuklu sanıklar Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel ile tutuksuz sanık Fatıma Gümüşel ilk kez bugün hakim karşısına çıkacak. Yüzlerce kadın davanın ilk duruşması öncesi adliye önünde bir araya geldi.

Davanın görüldüğü duruşma salonunun bulunduğu koridor bariyerlerle kapatıldı.

DURUŞMA ÖNCESİ GERGİNLİK

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken 29 yaşındaki müridi Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirdiği iddiasına ilişkin davanın tutuklu sanıkları Gümüşel ve İstekli, bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak. Dava öncesi duruşma salonu önünde avukatlar ile güvenlik görevlileri arasında tartışma çıktı.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşından itibaren, 'imam nikahı ile evlendirildiği’ Kadir İstekli’nin cinsel istismarına maruz kalması nedeniyle açılan davanın ilk duruşması bugün Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak. Tutuklu sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli ile tutuksuz sanık anne Fatıma Gümüşel, ilk kez hâkim karşısına çıkacak.

Duruşma öncesi çok sayıda kadın örgütü temsilcisi adliye önünde açıklama yaptı. Kadınlar, adil yargılama taleplerini dile getirirken küçük yaşta kız çocuklarına istismara yıllarca göz yumulmasını ve kadına yönelik şiddete karşı yeterli önlem alınmamasını eleştirdi.

GÜVENLİK GÖREVLİLERİ İZİN VERMEDİ

Duruşma öncesinde, mahkemenin bulunduğu koridor bariyerlerle kapatıldı ve basın mensupları koridora alınmadı. Bazı avukatlar, basın mensuplarının da koridora alınmasını istedi. Ancak adliyenin özel güvenlik görevlileri buna izin vermedi. Avukatlar ile güvenlik görevlileri arasında bu nedenle tartışma yaşandı.