Dünya Sağlık Örgütü'nden yetkililer, virüsün bir pandemiye neden olmayacağından eminler, ancak "uluslararası endişe uyandıran potansiyel bir halk sağlığı acil durumu" olarak sınıflandırılıp sınıflandırılmayacağını düşünüyorlar.

Maymun çiçeği virüsü genellikle yakın temas yoluyla yayılan ve grip benzeri semptomlara ve irin dolu cilt lezyonlarına neden olabilen hafif bir hastalıktır. Mayıs ayında, çoğunlukla Avrupa'da 300'den fazla şüpheli ve doğrulanmış hastalık vakası rapor edildi. DSÖ, salgının "uluslararası endişe uyandıran potansiyel bir halk sağlığı acil durumu" olarak değerlendirilmesi gerekip gerekmediğini düşünüyor.

Covid-19 ve Ebola için yapıldığı gibi böyle bir beyan, hastalığı kontrol altına almak için araştırma ve finansmanı hızlandırmaya yardımcı olacaktır.

Dünya Sağlık Örgütü’nden Maymun Çiçeği Virüsü Uzmanı Rosamund Lewis, "Şu anda küresel bir pandemi endişesi duymuyoruz. Ancak, virüsün semptomatik olmayan kişiler tarafından yayılıp yayılmadığına dair sınırlı bilgi var” dedi ve "Aslında henüz maymun çiçeği hastalığının semptomatik bir geçişi olup olmadığını bilmiyoruz” diye ekledi. 

VAKA ARTIŞI AÇIKLANAMIYOR

Salgına karışan virüs türünün, enfekte olanların küçük bir kısmını öldürdüğü anlaşıldı, ancak şu ana kadar herhangi bir ölüm bildirilmedi. Çoğu vaka, virüsün endemik olduğu ve ağırlıklı olarak seyahatle bağlantılı olmadığı Orta ve Batı Afrika ülkelerinden ziyade Avrupa'da ortaya çıktı. Bu nedenle bilim insanları, bu olağandışı vaka artışını neyin açıklayabileceğini araştırıyor. (Mirror)