Asgari ücret maratonunun sona ermesiyle birlikte gözler, yarın açıklanacak enflasyon rakamında olacak. Sabah Gazetesi en düşük emekli aylığının kaç TL olacağını açıkladı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise zam oranına odaklandı.

Sabah Gazetesi'nden Zübeyde Yalçın'ın haberine göre, asgari ücretin belirlenmesinin ardından SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 2024 yılında alacakları zam ve en düşük emekli aylığının artırılması gündeme geldi.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞI EMEKLİLERE DE YANSIMALI

AK Parti içinde, asgari ücret artışının en düşük emekli aylığına da yansıması gerektiği yönünde bir görüş var. AK Parti yöneticileri, halkın taleplerini ilgili bakanlara ve Erdoğan’a aktardılar.

AK Parti kaynakları, “Cumhurbaşkanımız bu konuyu zaman zaman dile getirerek emekliler için yıl sonunda yeni bir değerlendirme yapılacağını ifade etmişti. Alınan karar doğrultusunda teklif Meclis Başkanlığına gönderilir” ifadelerini kullandı.

Kulislerde, en düşük emekli aylığının 10 bin liranın üzerinde olacağı, 11-12 bin liraya kadar çıkabileceği iddia ediliyor. Ancak kesin rakamın bütçe imkanları çerçevesinde yapılacak hesaplamalarla belirleneceği öngörülüyor.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ, YILIN İKİNCİ YARISINA İŞARET ETTİ

Ayrıca Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, memur maaşlarının enflasyon farkı ve toplu sözleşme nedeniyle yüzde 50 civarında artacağını belirtmişti. Yılmaz, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zammı için yılın ikinci yarısını işaret etmişti.

Bu konuşmadan hiç zam yapılmayacağını çıkardıklarını belirten SSK ve Bağ-Kur emeklileri "Bize kanunlarla verilmesi zorunlu olan enflasyon farkını verecekler. Örnek diyelim yüzde 38 enflasyon farkı mı çıktı. Bunu verecekler bize. Sonra da 'Emekliye yüzde 38 zam yaptık' diyecekler. Bu oranı verirlerse bize sıfır zam yapmış olacaklar" dediler.

İslam Memiş'ten 'altın' değerinde altın tavsiyesi: Cebinde 250 bin lirası olan... İslam Memiş'ten 'altın' değerinde altın tavsiyesi: Cebinde 250 bin lirası olan...

EMEKLİLERDEN TEPKİ

Ay sorunu getiremediklerini belirten emekliler "Memur emeklisi zam alacak ama biz alamayacağız. Onların karnı bizlerden daha mı çok acıkıyor. Cevdet Yılmaz SSK ve Bağ-Kur emeklisi yılın ikinci yarısına kadar ne yiyecek diye düşündü mü? Köprüye yüzde 84, harçlara ve vergiye yüzde 58, sigaraya 5, akaryakıta en az 2 TL zam yapan hükümet darphane gibi para basıyor ama bize vermiyor. Biz insan değil miyiz" diyerek isyan ettiler.

Emekliler arasında da ayrımcılık yapıldığını belirten emekliler "Memur emekline ballı kadayıf, işçi emeklisine kutusu bile yok. Fazla değil 6-7 sene önce asgari ücretlinin 2 katından fazla maaşımız vardı. Bugün askeri ücretlinin çok altında para alıyoruz. Onlara veriliyorsa bize de verilsin. Her yaptığımız alışverişte bile vergi ödemeye devam ediyoruz. Devlet emeklisine böyle mi sanip çıkacak. Yakında kırmızı ışıklara çıkıp araçların camını silmeye başlayacağız" yorumunu yaptı.