AB uydularından gelen yeni verilere göre, geçtiğimiz yıl dünyanın en sıcak yılı oldu. 

Copernicus İklim Değişikliği Servisi, geçen yılda ortalamanın yaklaşık 1,25 derece üzerinde olduğunu söylüyor. 

Bilim adamları, Kuzey Kutbu ve Sibirya'daki benzeri görülmemiş sıcaklık seviyelerinin, genel sıcaklığı artırmada kilit faktörler olduğunu söylüyorlar.

ORTALAMANIN 6 DERECE ÜZERİNDE

Copernicus’dan alınan sıcaklık verileri, 2020'nin 1850-1900 arasındaki ortalamadan 1,25 derece daha sıcak olduğunu gösteriyor ki bu genellikle ‘sanayileşme öncesi’ dönem olarak tanımlanmakta. 

Sıcaklıkları artıran temel faktörlerden biri, Kuzey Kutbu ve Sibirya'da yaşanan ısınmaydı. Oradaki bazı bölgelerde, yılın tamamı için sıcaklıklar ortalamanın 6 derecenin üzerindeydi.

VİRÜSE RAĞMEN ARTIŞ VAR

Bu olağanüstü ısınma, büyük orman yangınlarına sebep oldu. Araştırmaya göre, Kuzey Kutup Dairesi'ndeki yangınlar, 2019'a göre üçte bir oranında rekor miktarda karbondioksit saldı.

Avrupa ayrıca, yıl için 2019'dan 0,4 derece daha sıcak olan rekor düzeyde ısınma gördü. Bilim adamları, corona virüs salgınının neden olduğu küresel yavaşlamaya rağmen, bu artışın fosil yakıt kullanımından ve ormansızlaşmadan kaynaklanan emisyonlardan kaynaklandığını söylüyor.

KORKUTUCU YÜKSELİŞ VAR

Met Office'ten Richard Betts, "Atmosferde insan kaynaklı CO2 birikimi hızlanıyor" dedi ve "Seviyelerin yüzde 25 artması 200 yıldan fazla sürdü, ancak şimdi 30 yıldan biraz fazla bir süre sonra yüzde 50'lik bir artışa yaklaşıyoruz" şeklinde durumun vahametini anlattı. Betts,
"Bu eğilimi tersine çevirmek ve karbondioksit artışını yavaşlatmak için küresel emisyonların azaltılması gerekecek ve bunları durdurmak için küresel emisyonların net sıfıra indirilmesi gerekecek" dedi.

(BBC)
Çeviri: İsmail Cömert