European Society of Cardiology’de yayınlanan bir araştırma, yüksek düzeyde kafein içeren enerji içeceklerinin bir takım olumsuz koşullara yol açabileceğini buldu. Uzmanlar bunların anjina, aritmi (düzensiz kalp atışı) ve hatta ani ölüme sebep olabileceğini açıkladı.

Kafein tüketimi çoğu insan için güvenli kabul edilir, ancak enerji içecekleri bunun büyük miktarlarını içerir. Uyarıcının çok fazla tüketilmesi, kalp atış hızınızda bir artışa neden olabilir.

‘SADECE BİR ŞİŞESİ…’

Cleveland Clinic'ten Romatolog Rula Hajj-Ali, “Enerji içeceklerinde mega dozlarda kafein ve bazen başka uyarıcılar var. Onları kullanan bazı kişilerin hastaneye felç veya ciddi beyin kanaması ile geldiklerini görüyoruz. Bunlar genellikle genç ve sağlıklı insanlar" dedi. 

Pek çok insan günü geçirmek için enerji içeceği kullanıyor ve uzmanlar daha önce enerji içeceklerine olan bağımlılığımızın, İngiltere'deki en büyük katillerden biri olan kalp ritim bozukluğu teşhisinde bir artışa yol açtığı konusunda uyarmıştı. Sadece bir enerji içeceği, felç riskini beş kat artıran anormal bir kalp ritmi olan aritmiyi tetiklemek için yeterlidir.

‘ETKİLERİ ARAŞTIRILMALI’

Texas Üniversitesi'nden yapılan araştırmalar da daha önce, sadece bir enerji içeceğinin kan damarlarınızı daraltarak kalp sorunlarına neden olmak için yeterli olduğunu buldu. Damarları daraltmak, kalp krizlerine ve felçlere neden olan tıkanma riskini artırır.

Houston'daki Texas Üniversitesi'nden Dr. John Higgins liderliğindeki bilim insanları, “Enerji içecekleri daha popüler hale geldikçe, bu içeceklerin onları sık sık içenler üzerindeki etkilerini araştırmak ve eğer varsa ne olduğunu daha iyi belirlemek önemlidir” şeklinde kaydetti. (New York Post)