Bilgisayar modellemeleri, en kötü senaryoda, yavaş hareket eden fırtınaların yüzyılın sonuna kadar 14 kat daha yaygın hale gelebileceğini öne sürüyor. Fırtına ne kadar yavaş hareket ederse, küçük bir alana o kadar fazla yağmur yağar ve ciddi sel riski o kadar büyük olur.

ÖNGÖRÜLEN FIRTINALAR DAHA KORKUTUCU

Araştırmacılar, iklim krizinin neden olduğu daha yüksek hava sıcaklıklarının, atmosferin daha fazla nem tutabileceği anlamına geldiğini ve bunun da daha aşırı sağanaklara yol açtığını zaten biliyorlardı. Ancak en son analiz, yavaş hareket eden fırtınaların Avrupa'da aşırı sağanaklara neden olmadaki rolünü değerlendiren ilk analiz.

Yeni çalışmada öngörülen fırtınalar, geçen hafta Almanya, Hollanda ve diğer ülkeleri sırılsıklam eden fırtınalardan bile daha yavaş hareket ediyor ve bu nedenle daha da aşırı yağış ve sele yol açacak. Araştırmayı yürüten İngiltere'deki Newcastle Üniversitesi'nden Abdullah Kahraman, "Simülasyonlar daha da kötüsünün olabileceği fikrini veriyor" dedi.

‘’ARTIŞ BEKLİYORUZ’’

İngiltere Met Office'ten Prof.LizzieKendon, “Bu çalışma, küresel ısınma ile yağışların yoğunlaşmasına ek olarak, yavaş hareket eden fırtınalarda da büyük bir artış bekleyebileceğimizi gösteriyor. Bu, yavaş hareket eden fırtınaların yıkıcı etkilerini gösteren Almanya ve Belçika'da görülen son sel ile çok alakalı” dedi. 

Bilim adamları, hızla ısınan Kuzey Kutbu'nun, jet akımı gibi yüksek seviyeli rüzgarları yavaşlatarak hava sistemlerinin yavaşlamasının temel nedeni olabileceğini düşünüyor. Bu fenomen, Rusya'daki yıkıcı sıcak hava dalgaları ve Pakistan'daki sellerle zaten bağlantılı.

‘’İNSANLAR DEĞİŞMEZSE NE OLACAĞINI GÖSTERİYOR’’

Geophysical Research Letters dergisinde yayınlanan çalışmada, kısa vadeli hava tahmininde kullanılanla aynı, 2 kilometre çözünürlüğe sahip Met Office bilgisayar modelleri kullanıldı. Bilim adamları, karbon emisyonlarının kesilmediği ve yükselmeye devam ettiği bir senaryoda yavaş hareket eden fırtınalardaki değişimi değerlendirdi.

Kahraman, "Bu bize, insanlar emisyonlar veya davranışlar açısından gerçekten değişmezlerse iklimin nasıl değişebileceği konusunda çok önemli bir fikir veriyor, bu yüzden bunun bu anlamda faydalı olduğunu düşünüyorum" dedi.

(Guardian)