Sağlık Bakanı Magnus Heunicke, "Umudumuz, 2010 ve sonrasında doğan tüm insanların sigaraya veya nikotin bazlı ürünler kullanmaya başlamamasıdır. Gerekirse yaş sınırını kademeli olarak yükselterek bu kuşağa bu ürünlerin satışını yasaklamaya hazırız” dedi.

HALK DESTEKLİYOR

Şu anda Danimarkalılar sigara veya e-sigara satın almak için 18 yaşında olmalıdır. Sağlık bakanlığına göre, 15-29 yaş arasındakilerin yaklaşık yüzde 31'i sigara içiyor. Sigara içmek, 5,8 milyon insanın yaşadığı İskandinav ülkesinde kanserin ana nedenidir ve yılda 13 bin 600 ölümden sorumludur. Danimarka Kanser Derneği tarafından yaptırılan bir anket, ankete katılan kişilerin yüzde 64'ünün Danimarka hükümetinin planını desteklediğini ve 18-34 yaş grubundakiler arasında bu oranın yüzde 67 olduğunu gösterdi.

Aralık ayında Yeni Zelanda, 2027 itibariyle yaş sınırını kademeli olarak yükselterek tütün satışını yasaklamak için önemli bir plan duyurdu. Diğer önlemler arasında tütün ürünlerindeki yasal nikotin miktarının çok düşük seviyelere düşürülmesi, sigaraların yasal olarak bulunabileceği mağazaların kapatılması yer aldı. (Guardian)