Yaratık, tekrar tekrar genç bir duruma geri dönme yeteneğine sahiptir ve İspanya'daki araştırmacılar, uzun ömürlerini açıklayabilecek genleri keşfettiler.

‘HİLE YAPIYOR’

Oviedo Üniversitesi’nden bilim insanları, ölümsüz denizanası türleri olarak adlandırılan Turritopsis dohrnii'nin genetik dizilimini haritalandırdılar. Tür, iki parçalı bir yaşam döngüsünden geçer ve deniz tabanında yaşar ve DNA'yı koruyan ve onaran genlerin iki kopyasına sahiptir.

Denizanası uzmanı ve Florida Oşinografi Enstitüsü'nün direktörü Monty Graham, "Bu türün belki 15-20 yıldır biraz evrimsel hile yapabildiğini biliyoruz" dedi. Bu numara, türe ölümsüz denizanası takma adını kazandırdı.

‘DENİZANALARINI CİLT KREMİNE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ’

Çalışma, T. dohrnii'nin genetik dizisini, üremeden sonra gençleşme yeteneğinden yoksun olan yakın bir genetik kuzen olan Turritopsis rubra'nınkiyle karşılaştırarak bu denizanasını neyin farklı kıldığını anlamaya yönelikti. Buldukları şey, T. dohrnii'nin genomunda DNA'yı kopyalama ve onarma konusunda daha iyi hale getirebilecek varyasyonlara sahip olmasıdır.

Graham, "Buna, bu denizanalarını hasat edip bir cilt kremine dönüştüreceğiz olarak bakamayız. Bu denizanasının ölümü aldatmasına yardımcı olan süreçleri ve protein işlevselliğini anlamakla daha çok ilgisi var. Bu, takip etmeye değer yeni bir çalışma alanına kapı açacağını düşündüğüm makalelerden biri" diye ekledi. (Mirror)