Evrenin ilk kez ışıkla buluştuğu an olan kozmik şafağı gözlemlemek, astronomide önemli bir arayıştır.

‘’KOZMİK ŞAFAK DOĞUMUMUZDUR’’

Araştırmaya katılan University College London'dan Prof. Richard Ellis, "Seni ve beni oluşturan tüm kimyasal elementler yıldızlarda sentezlendi, bu nedenle bir anlamda kozmik şafak bizim doğumumuzdur" dedi ve “Gökbilimciler için sadece bunun ne zaman olduğunu tahmin etmek değil, aynı zamanda buna gerçekten tanık olmak kutsal oldu” diye ekledi. 

NEREYE BAKILACAĞI İYİ SEÇİLMELİ

Olaya doğrudan tanık olmak, mevcut teleskoplarımızın menzilinin ötesinde, ancak Kasım ayında yapılması planlanan James Webb uzay teleskopunun lansmanı ile mümkün olabilir. Ellis, "Ölçümlerimizden yola çıkarak, bu kozmik şafağa tanık olma hassasiyetine sahip olacağını tahmin ediyoruz, belki de gelecek yıl kadar erken" dedi.

Ancak, bunu başarmak için astronomların önce nereye bakmaları gerektiğini bilmeleri gerekir. Ellis, uluslararası bir araştırma ekibiyle birlikte, ışığı bize ulaşmak için evrenin ömrünün çoğunu alan bilinen en uzak altı gökadayı incelemek için Hubble ve Spitzer teleskoplarından alınan görüntüleri kullandı.

NASA liderliğinde geliştirilen teleskop, 6,5 metre genişliğinde devasa bir ayna ve elmas şeklinde bir güneş kalkanı içeren Hubble gözlemevinin halefidir. Lansmanının planlandığı gibi giderse, önümüzdeki on yıl içinde dünya çapında binlerce astronoma hizmet veren önde gelen uzay gözlemevi olacak.

(Guardian)