Tilasin olarak adlandırılan soyu tükenmiş keselilerin sonuncusu 1930'larda ölmüştü. Projenin arkasındaki ekip, kaplanın kök hücreler ve gen düzenleme teknolojisi kullanılarak hayvanın yeniden oluşturulabileceğini söyledi. Başarılı olursa, tilasin, 10 yıl sonra doğaya yeniden sunulan türünün ilk örneği olacaktır.

Bununla birlikte, bazı uzmanlar şüpheci ve neslinin tükenmesinin bir bilim kurgu meselesi olduğunu öne sürmektedir. BBC raporlarına göre, tilasine sırtındaki şeritler nedeniyle Tazmanya kaplanı takma adı verildi. Bununla birlikte, yavrusunu kese içinde yetiştiren Avustralya menşeili bir memeli türüydü.

‘10 YILDA ÜRETİRİZ’

Avustralyalı ve Amerikalı bilim insanlarından oluşan bir grup, soyu tükenmiş türleri canlandırmak için gen düzenleme teknolojisini kullanmadan önce benzer DNA'ya sahip canlı bir keseli türden kök hücreler almayı planladılar. Projenin başarılı olması için bir dizi bilimsel atılım gerekecek.

Araştırmayı yürüten Melbourne Üniversitesi'nden Profesör Andrew Pask, "Artık inanıyorum ki, bir asır önce soyları tükenmek üzereyken avlanan ilk canlı kaplana 10 yıl içinde sahip olabiliriz" dedi. 

20 YILLIK PROJE

İnsanlar on binlerce yıl önce Avustralya'ya geldiğinde Tazmanya kaplanı sayıları azaldı. On binlerce yıl önce insanlar Avustralya'ya geldiğinde ve bir yaban köpeği türü olan dingolar ortaya çıktığında nüfus daha da azaldı. Tazmanya kaplanları sonunda sadece Tazmanya adasında özgürce dolaştılar ve sonunda soyları tükenene kadar avlandılar. Son Tazmanya kaplanı 1936'da Hobart Hayvanat Bahçesi'nde öldü.

Tazmanya kaplanını geri getirme fikri 20 yıldan uzun süredir gündemde. Avustralya Müzesi, 1999'da hayvanı klonlamak için bir proje yürütmeye başladı ve o zamandan beri, örneklerden canlı DNA'yı çıkarmak veya yeniden oluşturmak için çeşitli girişimlerde bulunuldu. (Mirror)