Afganistan'daki BM Kadın Birimi Başkan Yardımcısı Alison Davidian, bazı kadınların erkek akraba olmadan evden çıkmalarının engellendiğini, bazı illerdeki kadınların çalışmayı bırakmaya zorlandığını, şiddetten kaçan kadınların koruma merkezlerinin hedef alındığını ve hak aktivistleri için güvenli evlerin hedef alındığını söyledi.

‘’ANILAR CANLANIYOR’’

Kabil'den konuşan Davidian, gazetecilere verdiği demeçte, "Taliban'ın kadın hakları konusundaki pozisyonunun net olmaması inanılmaz bir korku yaratıyor ve bu korku ülke çapında hissediliyor" dedi ve "Kadın haklarına ciddi kısıtlamalar getirildiği, kadınların ve kızların anlaşılır bir şekilde korktuğu 1990'larda Taliban yönetimiyle ilgili anılar canlanıyor" diye ekledi.

Taliban liderleri, şeriat veya İslam hukuku uyarınca kadın haklarına saygı göstereceklerine söz verdiler. Ancak 1996'dan 2001'e kadar Taliban yönetimi altında kadınlar çalışamıyordu ve kız çocukları okuldan men edilmişti. Kadınlar, evlerinden çıkarken yüzlerini örtmek ve bir erkek akrabanın refakatinde olmak zorundaydı.

‘’SPOR YAPMALARINA İZİN VERİLMEYECEK’’

Avustralyalı SBS News ile yaptığı röportajda üst düzey bir Taliban yetkilisi, kadınların Afganistan'da popüler bir spor olan kriket oynamasına veya muhtemelen başka bir spora "gerekli olmadığı" ve vücutlarının açığa çıkabileceği için izin verilmeyeceğini söyledi.

Geçen ay iktidarı ele geçiren hareket, geçtiğimiz günlerde içinde kadınların olmadığı yeni bir hükümet ilan etti. Kabil'de onlarca kadın temsil edilmek ve haklarının korunması için yeniden sokaklara çıktı.Davidian, "Dün yapılan duyuruyla Taliban, dünyaya gerçekten kapsayıcı ve müreffeh bir toplum inşa ettiğini göstermek için kritik bir fırsatı kaçırdı" dedi. 

(Reuters)