Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’nin kimyasal atıklarla çevreyi ve doğal yaşamı tahrip ettiği iddia ediliyor. Maden daha önce de siyanür havuzu nedeniyle çevredeki canlılara zarar vermesi ile gündeme gelmişti.

Kanadalı SSR şirketi ile Cengiz Holding'in kurduğu Anagold Madencilik tarafından işletilen maden, geçen 10 yıl içerisinde onlarca davaya konu oldu, mahkemelerden durdurma kararları çıksa da maden iki kez kapasite artırarak Türkiye’nin en büyük ikinci altın madeni haline geldi.

Şirketin doğal yaşam ve insan sağlığına zarar verdiği iddiasıyla davalar açan Erzincanlı Sedat Cezayirlioğlu, cuma günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinin kendisini aradığını, verdiği dilekçe üzerine madende denetim yapılacağını söylediklerini anlattı. Buna karşın ekiplerin kendisinin yaşadığı Sabırlı köyü yakına geldiğini, ancak madende denetim yapmadığını söyleyen Cezayirlioğlu ‘gizli bir güç’ tarafından altın madeninde denetimin engellendiğini öne sürdü.

Gelen ekiplerle ilgili 'Sözde denetleme yaptılar" diyen Cezayirlioğlu, şunları söyledi:

“İliç’in kapsama alanına girilince ‘gizli güçler’ devreye giriyor. O gizli güçleri 83 milyon kıracak. Burada benim torunlarımın geleceğini Amerika’ya peşkeş çektirmeyeceğim. Devletin görevlileri bile görevini yapamıyor. Bir gün önce arıyor ‘denetlemeye geleceğiz’ diye. Buraya geliyorlar, bir gün sonra dediğini yalanlıyor. Devletin müfettişleri bunu yapıyor. Madene girmeden, buradan uydur kaydır sözde bir denetleme yapıp gidiyorlar. Burada milyar dolarlar dönüyor. İlk sekiz yılda 86,2 ton altın çıkartıldı. 2019’dan itibaren 25 yılda 269 ton altın çıkarılacak. Bölgeyi Çernobil’e döndürecekler. 30 tane kimyasal atılıyor. Atıklar açık alana boşaltılıyor. 4,5 milyon ton kimyasal atık. Burayı duymayacaksanız daha neyi duyacaksınız?”