Sanatseverler milyonlarca lira değerindeki bir tabloya göz çizerek ' can sıkıntısını gideren' güvenlik görevlisini konuşuyor. Uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandıran olay Rusya’nın Ekaterinburg kentinde meydana geldi. Sovyetler döneminin önemli sanatçılarından Anna Leporskaya’nın 1932-34 arasında yaptığı bilinen ve Yeltsin Sanat Merkezi’nde bulunan “Üç Figür” isimli eseri gezen ziyaretçiler eserde bir değişiklik gözlemledi. Resmi yakından inceleyen uzmanlar ifadesiz üç figürün yer aldığı tablodaki yüzlere tükenmez kalem ile göz çizildiğini tespit etti. Serginin küratörü Anna Reshetkina olay ile ilgili inceleme başlatınca gerçek gün yüzüne çıktı. Özel bir şirket aracılığıyla göreve başlayan 60 yaşındaki bir güvenlik görevlisinin can sıkıntısı nedeniyle ilk günden bu “sanatsal dokunuşu” yaptığı tespit edildi.

Sanat merkezinin yönetici direktörü Alexander Drozdov, güvenlik görevlisinin olayın ortaya çıkmasından sonra kovulduğunu duyurdu.

13 MİLYON LİRA PARA CEZASI

Yaklaşık 13 milyon lira para cezası verilen güvenlik görevlisinin 3 ay ceza alacağı açıklandı.

Sanat eserinin sadece bu sergi için Moskova’daki Tretyakov Galerisi’nden ödünç alındığı da kayıtlara geçti. Olayın ardından Moskova’ya gönderilen sanat eserini inceleyen sanat uzmanlar ve restorasyon uzmanları, eserin eski haline döndürülebileceğine kanaat getirdi.

Uzmanlar, “Güvenlik görevlisi tükenmez kalem ile çok bastırmadan gözleri çizmiş” açıklamasını yaptı. Restorasyonun ise yaklaşık 250.000 ruble (yaklaşık 45.000 lira) tutacağı belirtildi. Öte yandan eserin 75 milyon ruble ile sigortalandığı da kayıtlara geçti.

Yaşanan olayın ardından Yeltsin Sanat Merkezi, eserlere koruyucu bir cam yerleştirildiğini bildirdi.
1900’de dünyaya gelen ve 1982’de yaşamını yitiren sanatçı Leporskaya, ünlü sanatçı Kazimir Malevich’in ustası olarak biliniyordu. Eserleri Tretyakov Galeri’nin yanı sıra St. Petersburg’daki Rus Müzesi’nde de sergileniyor.