Geçen hafta British Columbia, Washington eyaleti ve Portland’ınüzerindeki ısı kubbesi, bazı yerlerde günlük sıcaklık rekorlarını 5 dereceden fazla kırdı. Uzmanlar, iki hafta önce imkansız olduğu düşünülen bir artış, iklimin değişebileceği endişelerini uyandırdı. 

‘’EN KÖTÜ SENARYOLARI BİLE AŞTI’’

Çarşamba günü yayınlanan sıcak hava dalgasının ilk analizi, insan kaynaklı iklim değişikliğinin aşırı havayı en az 150 kat daha olası hale getirdiğini buldu.Sera emisyonlarının bir sonucu olarak dünya çapında sıcaklıklar artıyor ve bilim adamları uzun zamandır artan sıklıkta ısı rekorlarının kırılacağını tahmin ediyorlardı.

Ancak yeni çalışmanın yazarları, son ısınma artışının iklim modellerinin en kötü senaryolarını bile aştığını söyledi. Bu, onları sıcak hava dalgaları hakkındaki anlayışlarını gözden geçirmeye ve Birleşik Krallık da dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinin benzer sıcaklık sarsıntılarına maruz kalma olasılığını düşünmeye zorluyor.

Oxford Üniversitesi'ndeki çevresel değişim enstitüsünün direktör yardımcısı Dr.FriederikeOtto, "Bu, şimdiye kadar gördüğüm rekordaki en büyük sıçrama. Sıcak hava dalgalarının geçmişte olduğu gibi davranmasını kesinlikle beklememeliyiz’’ dedi. 

KRİTİK ARAŞTIRMALAR DEVAM EDİYOR

Henüz bu konuda bilimsel bir fikir birliği yok, ancak araştırmacılar şimdi acil olarak kuraklık veya yavaşlayan bir jet akımı gibi ek iklim bozulma biçimlerinin sıcak hava dalgalarını artırıp artırmayacağını araştıracaklar.

Yeni makalenin yazarlarından bir diğeri, Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü'nden Geert Jan van Oldenborgh, geçen yıla kadar standart iklim modellerinin, daha geniş küresel ısınma trendlerinden kabaca iki kat daha hızlı hareket eden ısı dalgaları için bir üst sınır olduğunu varsaydığını söyledi.

Son manşetler, 49.6 derece ile rekor kıran ABD ve Kanada'ya odaklandı. Orman yangınlarına, buzul erimiş su taşkınlarına, elektrik kesintilerine ve bozuk yollara da yol açan ısıyla bağlantılı 500'den fazla ölüm oldu.

FELAKETLER ARASINDA BAĞLANTI ARANIYOR

Bilim adamları, özellikle çok fazla izleme istasyonu olmayan ve medyada çok daha az yer alan Sahra altı Afrika'da, genellikle eksik rapor edilmelerine rağmen, benzer ısıtma eğilimlerinin dünyanın birçok yerinde bulunabileceğini vurguladılar. Sibirya ve Pakistan'ın bazı kısımları son zamanlarda alışılmadık derecede yoğun ısı dalgaları yaşadı. Geçen ay Helsinki, Moskova ve Estonya'da şimdiye kadarki en sıcak Haziran günleri kaydedildi.

World WeatherAttribution grubu daha önce iklim krizi ile Sibirya'daki 2020 sıcak dalgası, 2019-20 Avustralya orman yangınları, 2018 ve 2019'daki Avrupa ısı dalgaları ve 2019'da Teksas'ı vuran Tropical Storm Imelda dahil olmak üzere diğer aşırı olaylar arasında güçlü bir bağlantının izini sürdü.

(Guardian)