Aktivistler, araştırmacılar ve akademisyenler tarafından yürütülen İnsan Hakları Ölçme Girişimi (HRMI), devletten güvenlik, yetkilendirme ve yaşam kalitesini kapsayan bir dizi haktaki puanları kırarak yıllık endeks yayınladı.

KÖTÜ SİCİLİN SONUCU

Suudi Arabistan, ülkede genel güvenlik konusunda 10 üzerinden 2.4 puan alarak Meksika’nın ardından 36 ülke içinde en kötü ikinci oldu. Bu, işkence, infaz, yargısız infaz, kaybolma, keyfi tutuklama ve ölüm cezası konusundaki kötü sicilin bir sonucuydu.

YETKİLENDİRME KATEGORİSİNDE LİDER

Yetkilendirme kategorisinde, Suudi Arabistan'ın 10 üzerinden bir puanı, ölçülen 36 ülke arasında en düşüktü.Bu, hükümetin protestoları yasaklaması, ifade özgürlüğü ve sivil toplum kuruluşlarına kısıtlamalar getirmesi ve vatandaşların oy kullanamaması veya kamusal yaşama katılamamasının bir sonucuydu.

HRMI, göçmenlerin ve kimliği olmayan kişilerin Suudi Arabistan'da ekonomik ve sosyal haklarının ihlal edilmesi konusunda özellikle risk altında olduğunu kaydetti.

‘’DAHA İYİSİNİ YAPABİLİR’’

HRMI Sözcüsü ThaliaKehoeRowden, Middle East Eye'a verdiği demeçte, "Suudi Arabistan'ın iyileştirme için çok yeri var ve çok daha iyisini yapma yeteneğine sahip" dedi.Rowden, endeksin, zaman içinde ve ülkeler arasında insan haklarındaki iyileşmeleri ve bozulmaları gözlemlemek için "sağlam ve karşılaştırılabilir" bir ölçü sağladığını söyledi.

Londra merkezli STK Al-Qst'un savunucusu Julia Legner, “HRMI tarafından toplanan veriler, Suudi Arabistan'daki kötüleşen insan hakları durumunu mükemmel bir şekilde gösteriyor” dedi.Legner, 

“Muhammed bin Salman 2017'de veliaht prens olduğundan beri, ülke tarihinde ifade özgürlüğüne yönelik en büyük baskıyla ve insan hakları savunucularının geniş çaplı kovuşturulmasıyla devlet gücünü merkezileştirdi ve en temel haklar üzerindeki kontrolünü sıkılaştırdı” diye ekledi.

(Middle East Eye)