Suriye’de iç savaşın 10’uncu yılında, en fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye’de insani, siyasi,  ekonomik ve sosyal sorunların vahim boyutlara ulaştığını belirten Erdoğan Toprak, “Önümüzdeki  süreçte artacak Suriyeli milliyetçilik tavrı, ülkemiz için  ciddi güvenlik sorununa dönüşebilir.” dedi.

İstanbul’daki Suriyeli sayısının yarım milyonun  üzerinde olduğunu, İstanbul’un bazı büyük ilçelerinde Suriyeli yerleşiklerin yerel nüfusla başa baş konuma  geldiğine dikkat çeken Erdoğan 
Toprak, açıklamasında şunları söyledi.

*2011’den bu yana ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen geçici koruma altındaki Suriyelilerin sayısı 3,6 milyonu aştı. 81 il ve çok sayıda ilçede artık Suriyelilerle içi içe yaşayan bir Türkiye tablosu var. 

*Başlangıçta ağırlıkla sığınmacı kamplarında ya da konteyner kentlerde yaşayan  Suriyelilerin şu anda yüzde 98,4’ü büyükşehirlerde yaşıyor. İçişleri Bakanlığı’nın resmi verileriyle  birlikte, Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi’nin her yıl düzenli olarak hazırladığı ‘Suriyeliler Barometresi’ araştırmasındaki güncel tespitler oldukça ilginç

*Barometre Araştırması’na göre; ağırlıkla Gaziantep’te faaliyet gösteren Suriyelilere ait az sayıdaki  ‘büyük işletme’ dışında Suriyelilerin KOBİ statüsünde Türkiye’de kurup, faaliyet gösterdiği işletmelerin sayısı 20 bin. Yaptıkları işler lokanta, tatlıcı, kebapçı, terzi, kuaför, tamirci vb. işler. 

"HER GÜN 270 SURİYELİ BEBEK DÜNYAYA GELİYOR"

*Aktif işgücü içersinde 1,3 milyon Suriyeli yer alırken bunların sadece 50 bini kayıtlı, diğerleri kayıt  dışı olarak istihdam ediliyor. TÜİK’in verilerinde Türkiye’de kayıt dışı istihdamın yüzde 34 olduğunu anımsadığımızda Suriyeliler açısından bu oran yüzde 96,2! Türkiye’de her gün 270 Suriyeli bebek dünyaya geliyor. 

*10 yılda Türkiye’de doğan Suriyeli çocuk sayısı 650 bine ulaştı. AFAD’ın sosyal  yardım uyumu adı altında yapılan ödemelerinden ve Kızılay Kart uygulamalarından yararlanan Suriyeli sayısı 1,6 milyon. 2 milyonu aşkın Suriyeli sosyal yardımlardan yararlanamıyor. 

*Sosyal yardım alanlara kişi başına aylık 120 TL ödeme yapılıyor. Suriyeliler ucuz işgücü olarak kayıt dışı ve kaçak şekilde çalıştırılıyor. Suriyelilerin yüzde 6’sı ülkesine dönmek istiyor. Bu yüzde 6’lık kesim güvenli bölgelere değil geldikleri şehirlere dönmek kaydıyla Türkiye’den ayrılacaklarını ifade ediyor.

*Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki yıl önce Suriyeliler için 40 milyar dolar harcandığını açıklamıştı. O günden bu güne tutarın ne kadara çıktığı bilinmiyor. İddia edilen 40 milyar dolar kayıtlarda net görünmüyor. Resmi bir açıklama yok. İktidarın bir Suriyeli sığınmacı politikası yok, uyum politikası da yok. 

*Kaldı ki Suriyeliler için ne yaparsak yapalım, onların beklentilerini karşılayamayız, vatan hasretini gideremeyiz. Nitekim 13 yaşındaki Suriyelilerin oluşturduğu rap grubunun şarkısındaki ‘Türkiye’ye geldik çok kalabalıktı ama insan bulamadık’ sözleri hem üzücü hem de düşündürücü.

*Ülke nüfusunun yüzde 5’ine yaklaşan Suriyelilerin ülkemizin geleceği açısından çok ciddi ve hayati sorunları barındırdığı ortada iken; mültecilere evsahipliği yapmakla övünen, pazarlıklara kapı aralayan iktidarın ‘çözüm’ konusundaki acizliği kabul edilemez.