Bulgaristan, Romanya ve Sırbistan refahta en büyük artış kaydetti. Cuma günü açıklanan dünya mutluluk tablosundaki en büyük düşüşler Lübnan, Venezuela ve Afganistan'da geldi. En son liste, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önce tamamlandı. Ekonomik çöküşle karşı karşıya olan Lübnan, Zimbabve'nin hemen altında 146 ülkenin bulunduğu endekste sondan ikinci sıraya geriledi. 

10. yılına giren dünya mutluluk raporu, ekonomik ve sosyal verilerin yanı sıra insanların kendi mutluluklarına ilişkin değerlendirmelerine de dayanıyor. Üç yıllık ortalama verilere dayanarak, sıfırdan 10'a kadar puan verilen ölçekte mutluluk puanı artıyor veya azalıyor.

Kuzey Avrupalılar bir kez daha en üst sıralara hakim oldular. Danimarkalılar Finlerden sonra ikinci sırada, ardından İzlandalılar, İsviçreliler ve Hollandalılar. ABD, İngiltere'nin bir önünde üç sıra yükselerek 16. sıraya yükseldi. Fransa, şimdiye kadarki en yüksek sıralaması olan 20. sıraya yükseldi. 

‘ÖFKE AZALDI’

Her ülkedeki Gallup anketlerine dayanan kişisel bir refah duygusunun yanı sıra, mutluluk puanı GSYİH, sosyal destek, kişisel özgürlük ve yolsuzluk düzeylerini de hesaba katıyor. Bu yıl yazarlar, insanların Covid-19 pandemisinden önceki ve sonraki duygularını karşılaştırmak için sosyal medyadan gelen verileri de kullandı. 18 ülkede “endişe ve üzüntüde güçlü artışlar”, ancak öfke duygularında bir düşüş buldular.

Raporun yazarlarından Jeffrey Sachs, “Dünya mutluluk raporunun yıllar boyunca verdiği ders, sosyal desteğin, birbirine cömertliğin ve hükümette dürüstlüğün refah için çok önemli olduğudur. Dünya liderleri bunu dikkate almalı" dedi. 

Geniş ormanlar ve göller ülkesi olan Finlandiya, aynı zamanda iyi işleyen kamu hizmetleri, her yerde bulunan saunaları, otoriteye olan yaygın güveni ve düşük suç ve eşitsizlik seviyeleri ile tanınır. (Guardian)