Terkedilmiş, gereksiz veya kârsız uçuşlar, havayollarının büyük havalimanlarında kalkış ve iniş pist haklarını korumalarına izin vermeyi amaçlıyor, ancak aynı zamanda 2,1 milyon tona, veya ortalama 1,4 milyona kadar benzinli veya dizel arabanın ürettiği kadar sera gazı emisyonu üretebilir.

‘AB’NİN İKİYÜZLÜLÜĞÜ’

Greenpeace'den Herwig Schuster, "AB Komisyonu'nun keyfi bir kotayı karşılamak için havayollarından boş uçakları uçurmasını istemesi sadece çevreyi kirletmekle kalmıyor, aynı zamanda iklim söylemleri göz önüne alındığında son derece ikiyüzlü. Ulaşım emisyonları hızla artıyor. Hayalet uçuşları sona erdirmenin ve makul bir tren bağlantısının olduğu kısa mesafeli uçuşları yasaklamanın alçakgönüllü meyvesini almamak AB'nin sorumsuzluğu olur" dedi.

Lufthansa CEO'su Carsten Spohr, hava yolunun düzenlenmiş kuralları yerine getirmek için 18 bin "ekstra, gereksiz uçuş" yapmak zorunda kalabileceğini söyledi ve dünyanın diğer bölgelerinde kullanılan bir tür "iklim dostu muafiyet" çağrısında bulundu. Lufthansa’dan bir sözcü, Ocak ve Mart 2021 arasında uçuşlarının sadece yüzde 45'inin dolu olduğunu söyledi.

GRETA THUNBERG’DEN ALAYCI TWEET

Havacılık Çevre Federasyonu direktörü Tim Johnson, Greenpeace varsayımlarının “yerinde” olduğunu söyleyerek, “Sektördeki israfın bir örneği gibi görünüyor ve bence insanlar bunun ölçeğine şaşıracaklar. Havayollarının boş ya da çok düşük doluluk oranlı uçuşlar yapmak zorunda kalmasıyla ilgili gerçek bir soruna işaret ediyor” dedi.

Avrupa parlamentosundaki sosyalist parlamenterler sorunla ilgili yanıtlar talep ettiler ve iklim aktivisti Greta Thunberg alaycı bir şekilde “AB kesinlikle bir iklim acil durumu modunda” diye tweet attı. (Guardian)